Lars Ickenroth: ‘Het gaat om de ideeën’

In Cultuur, Heerlense Helden, Mensen, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Lars Ickenroth

Zijn werkruimte lijkt te zijn weggelopen uit een special over ‘Vintage Lofts’. Een kleurrijk perzisch tapijt bedekt de vloer in het midden. Erachter een heerlijke lederen bank die betere tijden heeft gekend met ernaast een ouderwetse platenspeler. Het bureau is opgehoogd met tapijttegels, zodat de gebruiker er ook achter past met zijn aanzienlijke lengte. Een ezel langs de wand met daarop de laatste nieuwe illustratie en veel kunst aan de muur maken het geheel af. Opvallend is het schilderij van opa, die vanaf het canvas met een schuin oog meekijkt over de schouder van zijn kleinzoon achter het bureau.

inParkStad Advertentie

Van curator naar kunstenaar

Ik ben op bezoek in het atelier van Lars Ickenroth, geboren en getogen Heerlenaar (1987). Hij kiest na een studie cultuurwetenschappen en bijbehorende banen er toch voor om zijn passie te volgen. Hij gaat zelf kunst maken. ‘Ik tekende altijd al, maar deed daar in het verleden nooit echt iets mee. Een aantal jaar geleden werd mij gevraagd of ik interesse had om een eigen plek in te nemen op de Schinkelstraat om daar een atelier te openen. Toen heb ik de stap gezet.’

‘Op een gegeven moment waren er plannen om het hele Schinkelkwartier af te breken en ben ik overgestapt naar Carbon6, waar ik nu met veel plezier zit. Het mooie is dat de meeste andere ondernemers uit de Schinkelstraat ook mee zijn verhuisd. Met al deze ondernemers heb ik nog steeds contact. Dit is vooral fijn als je eens gefrustreerd bent, niet verder komt. Dan is het fijn om even bij iemand anders binnen te kunnen lopen.’

Kinderkunsten

Ik spreek Lars naar aanleiding van het bericht dat hij voor de tweede maal met basisschoolleerlingen kunst gaat maken. Ze gaan samen aan de slag om enkele verdeelkasten van Ziggo en Enexis op te fleuren. De leerlingen krijgen voorafgaand aan deze dag een workshop, waarin Lars ze voorbeelden laat zien om ze te inspireren. De kinderen mogen vervolgens zelf aan de slag en ontwerpen maken. Lars werkt deze uit naar werkbare ontwerpen die hij samen met de kinderen op de verdeelkasten aanbrengt. ‘Het is mooi om de trotse gezichten van de kinderen te zien als hun eigen ontwerp echt wordt gemaakt.’ De leerlingen van basisschool Eikenderveld gaan op woensdag 20 juli aan de slag in de Koningstraat van 10.00 tot 14.00 uur. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen.

Het kunstenaarsleven

‘Mijn hoofdinkomen haal ik uit de graffittiprojecten die ik doe zoals met de basisschoolleerlingen. Ook maakte ik voor de gemeente Heerlen de schildering onder het viaduct tegenover Hoeve de Aar. Binnen dit soort projecten is het voor mij wel belangrijk dat ik mijn eigen ding kan blijven doen. Daarnaast ben ik zoveel mogelijk bezig met schilderen en illustreren.’

‘Het gaat om de ideeën’
Wat zijn je grootste inspiratiebronnen? ‘Ik houd ontzettend veel van het werk van Neo Rauch en James Jean, maar eigenlijk laat ik me zoals ieder creatief persoon, inspireren door alles wat ik in het dagelijks leven tegenkom. Het gaat uiteindelijk om de ideeën. Voordat ik een nieuw project start ben ik eerst een lange tijd bezig met nadenken over wat ik wil gaan doen. Op dit moment ben ik bezig met een project ‘Hypnagogia’. dat is het moment tussen slapen en waken.’

Tweestrijd

Hoe zie je de nabije toekomst? ‘Ik wil ernaar toe werken om zoveel mogelijk met eigen werk bezig te zijn. Dat zou ik dan willen combineren met werken binnen de museumsector.’ Op mijn vraag of dit dan nog steeds in Heerlen zal zijn zegt Lars: ‘Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Maar op dit moment kies ik nog volledig voor Heerlen. En dan moet je daar ook voor staan en een bijdrage leveren aan de eigen omgeving!’

‘Iedereen zou een bijdrage moeten leveren aan zijn eigen omgeving’
En de muziek? vraag ik voorzichtig. Lars is naast kunstenaar ook frontman van de band Sugar Plum Fairy. ‘Tja, daar ligt ook een groot stuk van mijn ambitie, dat is altijd een tweestrijd geweest. Ik ben wel ook bezig geweest met de combinatie van beiden. Dit leidde tot het project ‘Art Rock’. Dit was een avond die we bij Café Pelt hebben georganiseerd, waarbij twee bands om beurten speelden en een aantal kunstenaars (waaronder ikzelf) schilderijen maakten tijdens het luisteren naar de muziek. De kunstwerken konden dezelfde avond ook gelijk worden verkocht. Het was een succesvolle avond en we zijn nu aan het kijken naar een vervolg.’

Het is duidelijk te zien dat deze jonge kunstenaar weet waar hij het over heeft en nadenkt voordat hij wat zegt. En of hij nu uiteindelijk zal kiezen voor de cultuurwetenschappen, de kunst, de muziek of alle drie tegelijk, laten we hopen dat Lars Ickenroth in ieder geval voor Heerlen behouden blijft!

Meer weten over Lars Ickenroth?

Bezoek dan zijn website. Met zijn band Sugar Plum Fairy speelt hij komend weekend op het festival ‘A Night in the Woods’ in ons eigen Aambos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.