Chris Tiekstra: ‘Mensen moeten zich amuseren!’

In Evenementen, Mensen, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Chris Tiekstra

Als ik aankom zie ik hem al lopen. Druk loopt hij over het terrein, wijst rond, legt uit en lacht. Hij bezig met uitleg aan medewerkers over het naderende evenement. Toch heeft Chris Tiekstra, organisator van de Raboronde, ook de rust om wat vragen te beantwoorden voor OogopHeerlen. Vergezeld van een fijne sigaar neemt hij tegenover me plaats in de personeelsruimte aan de rand van het plein. ‘De organisatie zit zo in elkaar dat ik ook de tijd kan nemen om hier met jou te gaan zitten.’

inParkStad Advertentie

Profronde Heerlen

‘Ik heb nooit zelf gefietst, wel de tour gekeken, maar ik ging geen wedstrijden bezoeken of zo’, verteld Tiekstra mij. ‘Ik had geen speciale interesse in de wielerwereld. Tot ik 28 jaar geleden gevraagd werd om eens te komen praten bij wielerronde ‘de Nacht van Simpelveld. Ik zat destijds bij Stichting Coriolade, waarmee we volksfeesten organiseerden. Dat was mijn eerste aanraking met de wielerwereld. Ik raakte geïnteresseerd en besloot mee te doen. Na het eerste jaar zijn we overgestapt naar Heerlen en zo ontstaat de Profronde. De Stichting Profronde Heerlen wordt opgericht en 13 jaar lang heb ik samen met de rest van het bestuur de organisatie gedaan.’

Cyclocross

‘De organisatie van de profronde loopt op rolletjes en ik word gevraagd bij de organisatie van de cyclocross. Dit lijkt me een leuke nieuwe uitdaging en ik stap over. Totdat vijf jaar geleden het toenmalige bestuur van de profronde besluit te stoppen. Ik word benaderd of ik terug wil keren. Gezien mijn ervaring van eerdere jaren, besluit ik om dit te doen, samen met de cyclocross.’ De cyclocross is inmiddels helaas gestopt. Het werd daar steeds moeilijker om goede sponsoren te vinden. ‘Iets wat ons bij de Raboronde gelukkig relatief gemakkelijk afgaat.’

Veel te bieden

Waardoor gaat het jullie gemakkelijk af om sponsoren te vinden? vraag ik. “We kunnen onze sponsoren veel bieden. De ambiance is fijn, de bezoekers gevarieerd en iedereen kan eenvoudig met de renners in aanraking komen. Mensen vinden het zelf leuk om te komen, maar vinden het ook leuk om anderen mee te nemen. Alle gasten worden voorzien van goede hapjes en drankjes, kunnen mee met de wagen voor een rondje over het parcours en kunnen met hun favoriete renner op de foto. Jan Smeets en Frans Timmermans zijn al jaren vaste gasten van ons evenement. Verder is het sterke punt van onze ronde de combinatie van de wielerwedstrijd en het feest op de pleinen. De Raboronde wordt op vrijdag gehouden en is een echt volksfeest. Boxmeer is traditioneel het eerste criterium na de tour. Dat wordt op maandag gehouden, wat een nadeel is.’

Een rennersronde

‘Renners willen hier graag rijden. Een goed voorbeeld van dit jaar is Mathew Hayman, die ons zelf benadert of hij mee mag doen. De renners lopen op hun gemak over het plein naar de start, hebben genoeg tijd om met iedereen op de foto te gaan. Ze kunnen onderling wat babbelen.’

‘Renners willen hier graag rijden’
Uiteindelijk is het weer nog belangrijker dan de renners, al willen we ieder jaar weer zoveel mogelijk (Nederlandse) renners uit de Tour op de lijst zetten. Beroemde namen van Erik Breukink en Peter Winnen tot aan Andy Schleck en Alberto Contador draaiden hun rondjes al door het centrum van de stad. Deze editie zullen o.a. meesterknecht Wout Poels, Dylan Groenewegen, Stef Clement en Roy Curvers in Heerlen hun kunsten vertonen. (Ook lokaal talent zoal Bob Schoonbroodt geeft acte de présence, OogopHeerlen mocht hem interviewen. Heb je het interview gemist: klik dan HIER.)

Trots

‘Trots ben ik op de keuzes die we 28 jaar geleden maakten en waar we nog steeds aan vasthouden’ zegt Tiekstra vastberaden.  ‘Dat wat goed is blijf je doen en wat minder goed is, vervang je. Dat doen we ieder jaar weer met veel plezier met een vast team.’ Aan zijn gezicht is te zien dat hij het meent. Trotse Tiekstra vervolgt: ‘Daardoor zitten we naar mijn mening ook in de Top 3 van criteriums van Nederland. We hebben geluk dat de Raboronde in de eerste week na de tour valt. Dan heeft iedereen het nog over de ronde van Frankrijk. Twee weken na de tour zijn de meeste renners alweer bezig met de volgende wedstrijd (of zoals dit jaar, onderweg naar Rio).’

De toekomst

‘We willen graag het beste en mooiste criterium van Nederland zijn. De opzet zoals we hem hier hebben is beter dan anderen, ook het aantal toeschouwers is top. De organisatie bestaat nu uit een bestuur van 15 personen met daaronder tijdens de opbouw van het

‘We willen het beste en mooiste criterium van Nederland zijn’
evenement zo’n 40-50 vrijwilligers. Dit loopt op tot 200 vrijwilligers tijdens het evenement zelf. Daarnaast heb je dan nog de betaalde krachten achter de bar en de beveiliging. Waar we nog kunnen verbeteren is de deelnemerslijst. Maar het belangrijkste aan de Raboronde is dat mensen zich moeten amuseren.’

Alles weten over de Raboronde?

Bezoek dan de website van Raboronde Heerlen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.