Pro-Freestyle festival dit jaar in Heerlen

In Evenementen, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Pro Freestyle Festival

“Ik heb ook ooit geskateboard, dat probeer ik nu maar niet meer.”
“Ik heb ook ooit geskateboard, dat probeer ik nu maar niet meer.” Aan het woord is Dick-Jan Leegwater, mede-oprichter van het Pro-Freestyle Festival. Tussen de glazen muren van het nu nog rustige SCHUNCK* gebouw schetst hij het beeld voor ons. “Dit wordt in juli het epicentrum van Pro-Freestyle, de plek waar pro’s van over de hele wereld zullen samenkomen om hun beste tricks te laten zien, in het culturele hart van Heerlen.” We zien het meteen voor ons. Het Prancratiusplein zal volstromen met actiesportliefhebbers en freestylers.

inParkStad Advertentie

Pro Freestyle is een actiesport- & cultuurfestival en zal van 30 juni tot en met 3 juli plaatsvinden op de Bongerd en het Pancratiusplein in Heerlen. Pro’s zullen tegen elkaar strijden in de volgende categorieën: Skateboard, BMX Park, BMX Street, BMX Flat, Scoot, Inline and MTB Park. Naast sport zal er ook muziek zijn met DJ’s, een Foto- en kunstexpositie, teken- en schilderbattles, meet & greets en eten & drinken. Maar ook DIY sport, pumptracks en vette courses die je helpen in de mood van de actiesport te komen.

Heerlen meer urban dan Maastricht

Over de vraag waarom ons Limburgse stadje werd gekozen door de oprichters hoeft Dick-Jan niet lang na te denken. “Na een eerder overleg tussen de oprichters en de Limburgse hoofdstad Maastricht wijst alles erop dat het festival moet plaatsvinden in Heerlen.” Heerlen, de stad van de mijnen, de stad die vroeger zwart zag, de stad die nu opfleurt door de schilderingen die jonge artiesten achterlaten op oude gebouwen, een stad waarin dit urban-feest pas echt tot zijn recht komt. De Alkmaarse Dick-Jan was nog niet bekend met het Heerlen dat wij al zo goed kennen dus besloten hij en medeoprichter/Heerlenaar Martijn Vroemen een fietsje te huren bij het dichtstbijzijnde NS-punt en op verkenning te gaan. “We wilden de vibe een beetje gaan voelen en gaan kijken wat er zoal in de stad gebeurd. Toen ik hier kwam en de pleinen zag, het SCHUNCK* gebouw en de Pancratiuskerk, zag ik het al voor me, dit wordt te gek, dit wordt de plek waar het moet komen in het zuiden van Nederland.”

Evenwichtsoefeningen en dyslexie de basis van Pro-Freestyle Festival?

Of het nu een skateboard, surfboard of snowboard is, Martijn Vroemen ging als kind al het liefst door het leven met een plank onder zijn voeten. “Door het breincentrum werd hem aangeraden om met evenwichtsoefeningen op een plank te beginnen”, vertelt Dick-Jan ons. “Die plank leek al snel op een skateboard, hij kreeg de plank van zijn buurjongen en was toen een jaar of tien. Dat werkte zo goed dat hij enorme stappen maakte in zijn lerend vermogen.” Martijn kwam uiteindelijk terecht bij Monster Energy, een tegenhanger van Redbull, Waarbij hij veel in aanraking kwam met evenementen rondom actiesport. Hierdoor groeide zijn liefde ervoor nog meer. “Martijn dacht een groot actiesportfestival moet ook in Nederland komen want dit is super vet. Begin 2015 krijgt hij alles rond met de gemeente in Den Haag en komt de volgende stap: hoe ga ik het evenement opzetten, oprichten, organiseren, welke sponsoren ga ik erbij halen, media en toen dacht hij eraan om mij (Dick-Jan) erbij te halen en hebben we de hele organisatie opgericht en zijn we begonnen.”

Dus laat je verassen, laat je inspireren want jij kunt er gewoon bij zijn in Heerlen van 30 juni tot en met 3 juli! Of ben je misschien al klaar om je eigen tricks laten zien? Dat kan namelijk ook! Doe mee aan het amateurtoernooi van Pro-Freestyle! Deel je trick video via INSTAGRAM: Profreestyle  of FACEBOOK onder #JOINprofreestyle en de jury kijkt of je het in je hebt om op de course jouw capriolen te laten zien. Voor meer informatie kun je naar de website gaan.

Tekst: Noeske Kaesler Fotografie: Max Verreijt (Leerlingen van het Arcus College afd. Evenementenorganisatie & Fotografie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.