Het leven is één grote zoektocht

In Heerlense Helden, Mensen, Verhalen door Robert Nijboer3 Reacties

Niños del Lago - Marten Numan

Marten Numan, zelf geadopteerd toen hij vier maanden oud was, deed onlangs zijn verhaal bij ‘Deel je verhaal’. Hij sprak over de moeilijkheden die hij in zijn jeugd had om in zichzelf te geloven. Over hoe hij er toch in slaagde om de onrust die hij van binnen voelde om te zetten in succes. En over hoe hij nu aan de weg timmert voor de stichting Niños del Lago. Omdat hij iets terug wil doen voor zijn geboorteland Guatemala.

inParkStad Advertentie

De kleine Marten

“Als je vaak genoeg hoort dat het niets zal worden met je, ga je het zelf ook geloven.”
“Samen met mijn tweelingbroer word ik geadopteerd. Als ik een jaar of 4/5 ben, gaan mijn ouders uit elkaar. Dit doet toch veel met je als kind, en nog meer als je geadopteerd bent. Ik was ook nooit de grootste. Krijg in mijn jeugd vaak te horen dat het toch niets zal worden met mij. Als je dat maar vaak genoeg hoort, ga je het zelf ook geloven. In 1995 ga ik voor het eerst terug naar Guatemala, volop puberend en niet echt geïnteresseerd in het land en mijn eigen verhaal. “ Inmiddels heeft Marten de LTS afgemaakt, heeft hij genoeg vrienden en een leuke relatie.

Onvrede

Toch is hij niet tevreden. “Iets knaagt aan me. Ik besluit op zoek te gaan naar het waarom en ga opnieuw naar Guatemala. In 2005, voor zes maanden. Helemaal alleen dit keer. Iedere ochtend Spaanse les en ’s middags werken als vrijwilliger in een weeshuis. Het valt me vooral op dat de meeste mensen altijd goede zin hebben. Wat zit ik dan zelf te zeuren? Om mijn onrust nog meer tegen te gaan besluit ik ondanks weinig aanmoediging de Hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde te doen. In 2010 heb ik mijn diploma gehaald. Hier ben ik nog steeds ontzettend trots op.”

“In 2008 ben ik op zoek gegaan om iets te doen voor kinderen. Ik zie veel verschillende stichtingen. Geen enkele spreekt me echt aan. Op de laatste dag van mijn verblijf kom ik Arlaine tegen van de stichting Niños del Lago. Ik raak met haar in gesprek en haar visie past me. Ze heeft het zelf ook moeilijk gehad toen ze klein was. Dan gaat ze twee weken op kamp. Dit veranderd haar leven voorgoed. Dit wil ze ook bieden aan zoveel mogelijk andere kinderen.”

Niños del Lago Nederland

“Terug in Nederland vraag ik me af, wat nu?” Er blijkt al een Nederlandse stichting te zijn voor Niños del Lago. Marten sluit zich er op uitnodiging bij aan. Hij hoopt met een wandeltocht enkele honderden euro’s binnen te halen. Het worden er uiteindelijk 2700. De gunfactor blijkt in het voordeel van Marten te werken. “De meeste mensen vinden het mooi dat ik iets terug wil doen voor mijn geboorteland.”

“In 2011 ben ik opnieuw teruggegaan, heb ik meer informatie over het project gekregen en het kamp bezocht. Bij terugkomst in Nederland is het bestuur gestopt in verband met tijdgebrek. Op dat moment heb ik de stichting overgenomen.”

Op eigen benen

Vanaf dat moment wordt alles professioneler georganiseerd. “Een grote sponsor benadert ons en beloofd 30.000 euro, mits we zelf dit bedrag binnen 2.5 jaar verdubbelen. We moeten het groter aanpakken. Zo ontstaat na een succesvolle veilingavond het idee voor een gala. In 2013 wordt deze voor de eerste keer georganiseerd in Auberge de Rousch”. Het blijkt dat het bestuur nog veel moeten leren. Het echte goede gevoel komt in 2014, bij de tweede editie. De fijne gasten, de ongedwongen sfeer, het bezoek van de ambassadeur van Guatemala, alles klopt. “Mooi dat het jongetje dat vroeger alleen maar hoorde dat hij niets was, dit toch allemaal voor elkaar heeft gekregen”, zegt Marten breed lachend.

Niños del Lago anno nu

“We gaan de goede kant op. Sinds 2015 zit ook mijn tweelingbroer in het bestuur. Volgend jaar gaat scholengemeenschap Sintermeerten naar Guatemala om mee te helpen op het kamp. Sintermeerten is alweer drie jaar partner van Niños del Lago. We willen nu de volgende professionaliseringsslag maken, bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar vaste donateurs. Inmiddels zijn de slaapplekken voor de kinderen klaar en kunnen de eerste groepen komen. We willen de verdere plannen nu zo concreet mogelijk maken. Dit werkt beter voor alle mensen die iets voor ons willen betekenen.”

En verder? “Zelf ben ik aan het werk als internationaal projectmanager. Hiervoor reis ik veel. In mijn vrije tijd fotografeer ik zoveel mogelijk en geniet ik zoveel mogelijk van de mooie momenten in het leven.”

Dromen, wensen en ambities koppelen je vaak los van de werkelijkheid. Als je dat beseft, dan begin je toch weer te twijfelen. Het leven blijft één grote zoektocht.

Stichting Niños del Lago

Meer weten over de Stichting Niños del Lago of doneren? Bezoek dan de website.

3 reacties op “Het leven is één grote zoektocht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.