C-mill – Heerlens eerste ondernemersverzamelplek

In Ondernemersportret, Verhalen door Robert Nijboer1 Reactie

C-mill

De zon laat zich van vandaag zijn beste kant zien. Hij speelt door de bomen heen met de mooie oude gebouwen op C-mill. Door een zwarte doek stap ik het sfeervolle restaurant ‘C’licious’ binnen. Eigenaar en bedenker van dit bedrijvenverzamelconcept Geerd Simonis ontvangt me en vertelt over zijn geliefde broedplaats. Het doet dit met passie, humor en praat sneller dan Matthijs van Nieuwkerk.

inParkStad Advertentie

Waarom een bedrijventerrein?

“Ik heb drie zonen en vroeg me af wat ze in de toekomst zouden moeten gaan doen als ze niet in de zorg wilden werken. Steeds meer wordt in deze regio op de zorg gericht. Mijn zakeninstinct zegt me dan juist iets in een andere richting te doen. Daarnaast wilde ik dichter bij mijn werk wonen, dus toen heb ik dit terrein gekocht.” zegt Simonis grappend. Op serieuzere toon gaat hij verder, “Ik was met een investeerdersgroep op zoek naar een nieuw project om te ontwikkelen. En dat dit bij mij om de hoek was, was een bijkomend voordeel. Mijn zoons moeten overigens helemaal zelf weten wat ze doen in de toekomst”, voegt Simonis lachend toe.

Gekocht en wat nu?

“In 2007, als we het terrein kopen, is er nog geen sprake van een crisis. Bij de banken is alles nog mogelijk. Het terrein kost 10 miljoen euro en huuropbrengsten van de zes bedrijven die er op dat moment in zitten, zijn 1 miljoen euro per jaar. Voor een doorsnee vastgoedontwikkelaar, die graag simpel rekent, is een rendement van 10% een goede investering.” Het terrein dat totaal 15 hectare beslaat heeft 43.000 m2 gebouwen, waarvan op dat moment 70% leeg staat. Op het eerste gezicht ligt sloop voor de hand gevolgd door nieuwbouw. Simonis doet het anders: “Ik wilde zelf de nieuwe economie ontwikkelen. We zijn daarom gaan kijken wat er nog meer mogelijk was, met het huidige C-mill als gevolg.”

Heerlens eerste broedplaats

“Om C-mill vorm te geven heb ik overal ideeën vandaan geplukt en een vertaling gemaakt naar Heerlen. Veelal kwamen in het begin kunst en cultuur samen. De culturele lente is in Heerlen dan al een tijdje op gang. Maar deze lente moet wel leiden tot een economische zomer. C-mill was destijds het eerste bedrijventerrein in Heerlen. Het unieke aan dit concept is de flexibiliteit. Kortlopende huurcontracten, veel service en veel extra’s zoals een bedrijfsrestaurant en vergaderfaciliteiten. We maken het de ondernemers zo gemakkelijk mogelijk om voor C-mill te kiezen. Onze grootste opgave is om alles goed te regelen. Als een bedrijf eenmaal de keuze heeft gemaakt hier te komen, moeten ze daarna nooit meer weg willen. Ik ben wat dat betreft meer een hotelier dan een vastgoedontwikkelaar.” Op dit moment is C-mill ook druk bezig met het verder opzetten van een community. De aanwezige ondernemers moeten elkaar versterken. Hier speelt de organisatie een grote rol in, bijvoorbeeld door het organiseren van een maandelijks netwerkontbijt.

C-mill anno 2016

“Momenteel zijn er 110 bedrijven gevestigd op het terrein en werken er tussen de acht- en negenhonderd mensen. Op C-mill is de enig overgebleven vestiging van Philips in Limburg te vinden. Zo vind je de oude en de nieuwe economie op één terrein. Ik ben trots op wat er bereikt is, dit is gelijk aan de visie die ik had. Er is geen vastomlijnd plan, we passen ons telkens aan de vraag aan. Het uitbouwen en verder uitbouwen van C-mill gebeurt een beetje zoals bij de meeste mensen thuis. Je spaart een beetje, dan pas je een stukje aan. Dan spaar je weer een beetje en pas je het volgende stukje aan. Daardoor groeit C-mill organisch. In het begin was het vooral ook goed dat er heel duidelijk was wat we niet wilden, als dat duidelijk is, dan blijft er vanzelf over wat je wel wilt.”

De truc van C-mill

“Hier word ik vaak naar gevraagd. Ook door mijn vrienden uit de vastgoedwereld. Ik antwoord hier altijd op dat er geen truc is. Als men dan doorvraagt zeg ik: ‘De truc bestaat uit twee dingen, die jullie allebei niet leuk vinden, namelijk: hard werken en bezig zijn met mensen.’

“Vastgoedjongens zijn nou eenmaal van nature lui”
Vastgoedjongens zijn nou eenmaal van nature lui. Ze bedenken een truc en herhalen deze dan steeds. Hier op C-mill is een bedrijf geen regel in een excelbestand. Verder is het heel belangrijk ‘to stick to the plan’. Het concept van C-mill is ‘leven in het park.’ Alles wat we deden en doen wordt daaraan getoetst. Brengt het leven in het park? Is het antwoord daarop nee, dan kan het geen plek krijgen. In het begin heb ik daarom bijvoorbeeld een keer ‘nee’ gezegd tegen een dierencrematorium en een datacentrum. Op dit moment, met de huidige verdeling aan bedrijven, zou het antwoord misschien wel ja zijn. C-mill is nooit klaar en zal altijd blijven veranderen. Je moet blijven kijken naar de wereld, wat gebeurt er met mensen en hoe vertaal je dat naar je bedrijf.”

De toekomst

“Tijdelijk is het nieuwe definitieve”
“C-mill is dynamisch, in opbouw en in planning naar de toekomst. We passen ons telkens weer aan de nieuwe omstandigheden aan. De wereld is op dit moment constant in transitie, ‘tijdelijk is het nieuwe definitieve’. Het is dus onmogelijk te zeggen hoe C-mill er over een aantal jaren uit zal zien. We zijn op dit moment de mogelijkheden aan het bekijken om ons te richten op de combinatie wonen-werken. Ik wil niet meelopen. Als iedereen links gaat, kijkt er niemand naar rechts. Daar valt dan het meeste te verdienen. Een ding is zeker, als ik tegenwoordig thuis kom na een dag werken ben ik echt moe. Moe van het harde werken, maar dolgelukkig. Ik ben net 50 geworden en nog lang  niet klaar!”

Meer weten over C-mill, bezoek dan de website

Eén reactie op “C-mill – Heerlens eerste ondernemersverzamelplek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.