Stichting Streetart: ‘Heerlen muur voor muur terug aan de mensen’

In Heerlense Helden, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Heerlen Murals - Stichting Streetart

De vaste lezers van OogopHeerlen zal het niet ontgaan zijn dat ik een voorliefde heb voor Heerlen Murals. Deze schitterende kunstwerken zijn op steeds meer plekken binnen onze gemeente zichtbaar en ze zijn inmiddels wereldwijd bekend. Tijd om de mensen achter ’s lands grootste openluchtmuseum eens wat beter te leren kennen.

inParkStad Advertentie

Hoewel er op het gebied van hoogwaardige street art in Heerlen reeds langer activiteiten waren (denk hierbij aan de muurschilderingen van Os Gemeos) heeft Heerlen dankzij de producties van de Stichting Street Art in de periode 2013-2015 het predicaat “street-art-hoofdstad van Nederland” weten te verwerven.

Stichting Streetart

Aan tafel zitten Raenys Martys en Marc Maurer van Stichting Streetart. Raenys is de curator van het geheel en Marc zit in het bestuur van de stichting. (Op de foto is het voltallige bestuur te zien tijdens de laatste vergadering, vlnr: Lars de Kort, Peter Fransman (voorzitter), Volmar Delheij, Raenys Martis, Marc Maurer en hond Dotje)

“Om het verhaal over Heerlen Murals op te schrijven, heb je eigenlijk de verkeerde mensen uit het bestuur te pakken,” zegt Reanys met een brede lach, “wij zijn niet echt de spraakwatervallen van de groep”. Zonder opnieuw adem te halen start deze liefhebber van alles wat urban is daarna een gepassioneerd verhaal over het hoe en waarom achter Heerlen Murals, kleur terugbrengen in het stadsbeeld en de kunst van de straat. Vragen stellen is eigenlijk overbodig.

“De Stichting Streetart heeft als doel de beeldvorming rond kunst als zijnde een elitaire hobby te ontzenuwen. Wij willen mensen door het inzetten van laagdrempelige kunstvormen zoals Street Art, bewuster maken van hun omgeving. Op die manier wordt men geïnspireerd en daarmee wordt de betekenis van kunst opnieuw gedefinieerd. Daarnaast is de stichting erop gefocust om een positieve bijdrage te leveren aan de fysieke transformatie van Heerlen en de gehele Parkstadregio.”

“Wij willen de grenzen van kunst in de publieke ruimte beproeven en ‘interventies’ op uiteenlopende schaalniveaus realiseren. De stichting is ervan overtuigd dat er op deze tijd van murals zal worden teruggekeken als zijnde een specifiek tijdperk in stad- en regionale ontwikkeling. De murals als volstrekt eigentijds medium van communicatie en kunst, schrijven daarmee geschiedenis. Ze markeren een bijzonder punt in de tijd.”

De stichting biedt kunstenaars uit binnen- en buitenland, van veelbelovend tot gearriveerd, een podium voor hun interventies. Het urban landschap van Parkstad dient daarbij als inspiratiebron en canvas”, vult Marc aan.

‘Cause it ain’t where you from it’s where you at’
“Om dit alles mogelijk te maken ontvangen we subsidies van de gemeente en de provincie en giften van onze partners. De kunstenaars krijgen voor hun werk een onkostenvergoeding. Wij verzorgen de rest (bijv. een hoogwerker, etc.) zodat de schilderingen gemaakt kunnen worden. Daarnaast zijn we afhankelijk van de eigenaren van de panden. Zij moeten de muren beschikbaar stellen en geven ‘carte blanche’ aan de kunstenaar. Hoewel deze streetart voortkomt vanuit de subcultuur van de graffiti, wordt deze kunst gemaakt op basis van toestemming.“

Vooruit kijken

“We zijn ooit begonnen vanuit het idee ‘wat kan ik voor de stad doen?’ en we zijn inmiddels goed op weg. Op dit moment is er al een website waarop meer informatie te vinden is. We zijn bezig om dit uit te breiden met andere toepassingen. Rondleidingen zijn ook nog steeds beschikbaar, maar alleen op aanvraag. Mensen moeten zelf de ambassadeurs worden van Heerlen. Verder willen we vooral groot denken. Een uitbreiding naar een volwaardig meerdaags urban evenement zou niet verkeerd zijn.”

Heerlen murals en Stichting Streetart is een van de initiatieven om Heerlen positief op de kaart te zetten en dit kan alleen maar toegejuicht worden! Ze hebben zeker een bijdrage geleverd aan de prijs die Parkstad onlangs kreeg van het WTCC als beste toeristische plek van de wereld en hopelijk gaan ze nog lang door met wat ze doen.

Muurtje over?

Stichting Street Art is altijd op zoek naar nieuwe muren om te voorzien van een kunstwerk. Dus weet je iemand met een geschikte wand of heb je er zelf eentje over aan je huis, meld je dan aan via: info@oogopheerlen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.