Peul Jans nuchtere uitleg van dronkemansliefde

In Cultuur, Nieuws, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Peuljan-Dronkemansliefde

Een wonderlijk weekend. De Heilige Geest niet gezien, maar wel een ontmoeting met het Heerlense muziekduo Peul Jan. Kom daar maar eens om. Niet in Heerlen bovendien, maar in Landgraaf. Zoals wel vaker met Pinksteren komen ze op visite bij de kleine buur. Dit jaar niet op Megaland (zelfs niet op de rotonde vlakbij het terrein), maar in een speeltuin. Ze gaan namelijk het theater in. Op vrijdag 21 oktober vanaf 20.30 uur staan ze er. In het Parkstad Limburg Theater. Met hun voorstelling ‘dronkemansliefde’. In de ING zaal. Waorum eigelik nit in dea angeruh? Morgen start de vrije verkoop.

inParkStad Advertentie

Dronkemansliefde zet liedjes in het zonnetje

‘Dronkemansliefde vertelt de anekdotes die hebben geleid tot een nummer’
‘We vonden de tijd rijp om onze liedjes eens extra in het zonnetje te zetten’, zegt Peul. Het duo krijgt vaak vragen over de nummers die ze spelen. ‘Gaat die tekst over dit of dat voorval? Hoe past dit liedje nu bij de andere nummers op die cd? Enzovoorts. We willen iedereen de kans bieden om het verhaal achter de nummers te horen. De anekdotes die hebben geleid tot het schrijven van een nummer’, legt Peul uit. En die verhalen zijn de moeite waard. In 13 jaar heeft het duo het nodige meegemaakt. ‘Het is overigens niet zo dat Peul de hele avond praat. De liedjes spelen we ook’, laat Jan weten. Dronkemansliefde is een longdrink cocktail van cabaret en muziek. Veel nummers gaan over drank of over liefde en over hun liefde voor drank. Speciaal voor de theatervoorstelling spelen verschillende artiesten – waar het duo door de jaren heen mee samenwerkte – mee in een band.

Peul Jan is meer dan alleen muziek

Peul Jan is al 13 jaar bij elkaar. ‘Toen ik nog boven café Bijsmans woonde, repeteerden we elke donderdag. Gewoon omdat we het leuk vonden om met muziek bezig te zijn. Op een bepaald moment kwam het ervan om onze muziek te laten horen aan een breder publiek en van het een kwam het ander’, vertelt Peul. In 2005 brak het duo door in Heerlen door als debutant het Heelesj Vasteloavend Leedjeskonkoer te winnen met Op volle toeren. Maar ze laten zich ook op andere fronten zien. Zo organiseren ze al 11 jaar de beroemde autorally door het Zuid-Limburgse heuvelland en verzorgen ze dit jaar voor de tiende keer de Heerlense oudejaarsconference in café Pelt. ‘Onze kracht is dat we alleen dingen doen waar we zin in hebben. De basis is onze vriendschap. Na het winnen van de schlager kregen we het ontzettend veel verzoeken. Daarna hebben we bewust wat gas teruggenomen. Het moet wel leuk blijven.’ Fans hoeven niet te vrezen. Leuk vinden ze het nog steeds, getuige ook hun jongste initiatief: de And’re Hazes Band…

Midweek Malmedy

‘In 2004 werkten we aan ons eerste theateroptreden. We kwamen nog tien minuten te kort en besloten om dat nader te bestuderen tijdens een midweekje Malmedy. Het ging lekker die week en op donderdag hadden we nog niks op papier. Die dag overleed Hazes en plotseling was het programma rond. Wat begon als een grap begon langzaam een eigen leven te leiden. Toen Serious Request voor de deur stond besloten we om het groots aan te pakken; compleet met blazers, gitaren en slagwerk. Het was een fantastisch project. Spelen in een vol Bijsmans en als kers op de taart optreden op het grote podium van de Bongerd’, zegt And’re uh Peul trots. Ook dit leidde tot veel verzoeken tot ver buiten Limburg. Ze gingen er niet op in. Ze moeten namelijk ook spelen. Spelen in het theater. Hun eigen theater. In Heerlen. Op 21 oktober. En jij kunt erbij zijn! Oogopheerlen.nl geeft namelijk twee vrijkaarten weg voor deze voorstelling.

Wil jij kans maken op deze kaartjes? Like dan de Facebookpagina van OogopHeerlen en deel het bericht. Uit de deelnemers zal door middel van loting de gelukkige winnaar gekozen worden.

Tekst: Jos Widdershoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.