Filmhuis de Spiegel – directeur Rinus van Dijk

In Cultuur, Mensen, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Filmhuis de Spiegel

Filmhuis De Spiegel vertoont een selectie uit de bijzondere onafhankelijke films die jaarlijks in Nederland uitgebracht worden; bijzonder in verband met onderwerp en vormgeving. Voor OogopHeerlen interviewde Jolene Smeets (leerling evenementenorganisatie aan het Arcus college) directeur Rinus van Dijk.

inParkStad Advertentie

Beste Rinus, we willen u graag bedanken voor uw tijd. Hoe bent u bij het Filmhuis terecht gekomen?
‘Ik zat in het bestuur van het Filmhuis en ben uiteindelijk gevraagd voor directeur. Dit leek mij erg uitdagend. Het bestuur is ingedeeld in werkgroepen. Er werken hier nu 45 vrijwilligers met allemaal een eigen taak.’

Hoe is het Filmhuis ontstaan?
‘Eerst was het Filmhuis een ontmoetingsruimte waar activiteiten werden georganiseerd voor alle doelgroepen. Elke zondag werd er bijvoorbeeld een film gedraaid. Uiteindelijk heeft het filmhuis zich door de jaren heen ontwikkeld tot een bioscoop.’

Waarom ligt het Filmhuis in het Glaspaleis?
‘Het Glaspaleis is een cultuur centrum, daarom heeft de gemeente Heerlen ons deze locatie ter beschikking gesteld. De wens om zelfstandig te worden is wel altijd gebleven. Het grootste probleem met het glaspaleis is de zichtbaarheid van het Filmhuis. Daarnaast moeten wij ons houden aan de openingstijden van het Glaspaleis. We zijn nu aan het onderhandelen voor een nieuwe locatie met de gemeente Heerlen. Het Glaspaleis is gewoon niet optimaal, omdat we daar maar één zaal hebben.’

Wat vind u dat het Filmhuis toevoegt aan een stad zoals Heerlen?
‘Heerlen is het centrum van parkstad, telt 245.000 inwoners en is daarbij de vijfde grootste stad van Nederland. Alleen daarom al hebben we recht op een fatsoenlijk filmtheater. Hiermee bedoel ik een filmhuis met een goede horecagelegenheid en ruimte voor borrels en meerdere extra’s. De belangrijkste films zetten we in de programmering, omdat het filmhuis nu simpelweg te klein is om meerdere films te kunnen afspelen.’

Heerlen word nu ook gepromoot als “Urban City”, wat speelt het Filmhuis voor een rol hierin?
‘Wij zijn bezig om een aantal openluchtvoorstellingen te organiseren voor in augustus. Dit idee is ontstaan op een evenement tijdens Cultura Nova. We willen het laten plaatsvinden in verschillende wijken van Heerlen. De laatste tijd draaien we veel films in samenwerking met de Nieuwe Nor, zo krijgen we ook wat jonger publiek binnen.’

Hoe promoten jullie het filmhuis en onder welke doelgroep?
‘Wij zijn vrij actief op social media, hebben een nieuwsbrief en een website en we plaatsen af en toe advertenties in huis aan huis bladen. Onze doelgroep is vooral mensen die zijn geïnteresseerd en die veel gebruik maken van culturele evenementen. Door bepaalde films te koppelen aan een stichting of een goed doel, krijgen we ook nieuwe doelgroepen. Door de samenwerking met Amnesty International draaien we een film over vluchtelingen. Afgelopen weekend draaide er een film speciaal gericht op medewerkers van een zorginstelling, dit is heel nieuw publiek voor ons.’

Heeft u veel last van concurrentie?
‘Nee, door het Filmhuis gaan mensen meer naar de film. Hier worden films gedraaid met hele andere categorieën en ideeën dan in een commerciële bioscoop. Afgelopen jaar is het bezoek aan filmhuizen landelijk gestegen. Wij hebben een fikse groei van bezoekers, waarschijnlijk omdat onze programmering aanspreekt.’

Is het voor iedereen mogelijk om vrijwilligerswerk te kunnen doen bij het Filmhuis en waar kunnen mensen zich bij eventuele interesse aanmelden?
‘Ja, de organisatie bestaat uit een hele hechte clique van mensen die al jaren met veel plezier samenwerken. Als mensen zich willen aanmelden stuur dan even een mailtje met je tijdsbeschikbaarheid en dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek.’

Tekst: Jolene Smeets, Fotografie: Tiba Hobus (Arcus College Heerlen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.