Amber Delahaye wil mensen blij maken

In Heerlense Helden, Mensen, Ondernemersportret, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Amber Delahaye

De talentvolle illustratrice/ontwerpster Amber Delahaye woont op een zolderappartement dat niet zou misstaan in een VT Wonen special over Amsterdamse lofts. De grote ramen met mooie lichtinval zorgen voor een heerlijke werkplek. Vergezeld van een kop koffie doet de in 1989 geboren Amber mij aan de keukentafel haar verhaal.

inParkStad Advertentie

“Na de middelbare school werd ik aangenomen op de kunstacademie in België. Halverwege het eerste jaar bleek dat ik met mijn vmbo-diploma helemaal niet mocht studeren daar. Gelukkig kon ik in Eindhoven op de Grafische school (tegenwoordig St. Lucas) nog instromen in het eerste jaar om zo mijn mbo diploma te halen. Op deze manier verloor ik geen studietijd.” Na haar opleiding tot grafisch vormgever in Eindhoven wordt Amber aangenomen op de Kunstacademie in Maastricht. “Hier studeerde ik illustratieve vormgeving en daarnaast fotografie. In 2014 studeerde ik af.”

Het leven van een illustrator

“Na mijn afstuderen heb ik op zoveel mogelijk plekken gesolliciteerd, maar zoals bij veel net afgestudeerden was het vinden van een baan niet zo makkelijk. Overal was ik of te oud, of te jong of had ik te weinig ervaring. Toen heb ik besloten om het dan maar zelf te gaan doen. Het leuke is, dat ik nu ook lesgeef in Eindhoven. Wat nog niet zo lang geleden mijn leraren waren, zijn nu mijn collega’s. Lesgeven doe ik één dag in de week. Daarnaast werk ik nog als vrijwilliger bij Stichting Kreatief in Oirsbeek. Voor de rest ben ik als zelfstandig ondernemer aan de slag.”

Wat typeert een echte Amber Delahaye illustratie?
“Mijn tekeningen zijn vaak ‘net een beetje anders’, ze hebben een rauw randje. Mensen beschrijven het soms als een beetje eng, maar dat vind ik zelf helemaal niet.” Amber heeft duidelijk meer met de fantasiefiguren uit een Tim Burton film dan met traditionele prinsessen van Walt Disney.

Inspiratie

“De meeste inspiratie haal ik uit films zoals Pan’s Labyrinth. Niet dat ik er letterlijk dingen uit overneem, maar door er naar te kijken krijg ik ontzettende zin om mooie nieuwe dingen te maken. Verder is muziek heel belangrijk voor me. ’s ochtends gaat als eerste de muziek aan voor ik iets ga doen. ’s Avonds is de muziek ook het laatste wat weer uit gaat. En als ik onderweg ben zijn mijn koptelefoon en ik onafscheidelijk. Ik luister vooral veel naar The Maccabees en David Bowie.” Amber vervolgt: “Als derde doe ik veel inspiratie op in oude (boeken)winkels. Het is altijd leuk om hier rond te struinen en te kijken wat voor leuks je tegenkomt en mee naar huis kunt nemen.” Het interieur dat een bonte verzameling aan leuke snuisterijen en schilderijtjes herbergt, bevestigt haar verhaal.

Heb je nog voorbeelden?
“Guilermo del Torro, de mexciaanse regisseur die vooral bekend is van de films Hellboy en Pan’s Labyrinth vind ik erg goed. Wat betreft illustratoren vind ik Shaun Tan geweldig. Hij maakt schitterende illustraties die allemaal met de hand zijn getekend en ingekleurd. Zelf werk ik ook voornamelijk met pen en inkt.”

Waar ben je over vijf jaar?
“Op dit moment ben ik al erg blij waar ik tot nu toe gekomen ben. In de toekomst wil ik nog steeds illustreren en vormgeven. Het lesgeven vind ik ook erg leuk. Vooral het verder op weg helpen van leerlingen die vast zitten met een bepaald probleem. Het pure vakinhoudelijke vind ik minder spannend. Zou dus ook best kunnen dat ik in de toekomst me meer ga toeleggen op het geven van workshops.”

De ideale klant

“Het liefst zou ik samenwerken met een kinderboekenuitgeverij die me de kans geeft om kinderboeken te illustreren en me daar helemaal de vrije hand in laat.

‘Ik wil vooral mensen blij maken met mijn werk’
Daarnaast wil ik zelf mijn eigen klant zijn door eigen projecten uit te werken en initiatieven te ontwikkelen, al dan niet in samenwerking met andere mensen. Een voorbeeld daarvan is de serie kaarten en prints die ik maak samen met Karakter Prints. Alles wordt in een exclusieve Limited Edition gemaakt. Het is erg leuk om mijn eigen werk uiteindelijk in de winkel te zien liggen. Sinds ik mijn website online heb gezet, weten de klanten me ook via die weg te vinden. Verder ben ik vrij actief op social media en probeer ik ook geregeld mijn werk op exposities te laten zien. Ik wil vooral zoveel mogelijk mensen blij maken met mijn werk!”

Benieuwd naar het werk van Amber Delahaye?

Zie: www.amberdelahaye.com

Fotografie: Paul Dolhain

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.