Pieter Vermeulen – meester gitarist

In Mensen, Verhalen door Robert Nijboer2 Reacties

Pieter vermeulen - Meester gitarist

Muziek zit Pieter Vermeulen in het bloed. Deze talentvolle gitarist speelde al mee met Volumia!, Ilse de Lange en Rowwen Hèze en in 2014 kwam er zelfs een eigen CD uit. Toch is deze vriendelijke rasmuzikant vooral bekend onder vakgenoten. In de muzikantenwereld wordt Pieter alom gewaardeerd. Hij beheerst verschillende muziekstijlen en is veelzijdig. Naast de standaard 6-snarige gitaar kan hij ook uit de voeten (of eigenlijk: uit de handen) met de pedalsteel, de banjo, ukulele en bajo sexto (12-snarige gitaar). Vermeulen kan uitstekend in dienst van de band spelen en zorgt er op deze manier voor dat deze beter wordt.

inParkStad Advertentie

Pieter Vermeulen

Pieter wordt in 1967 geboren in Apeldoorn en heeft één broer en 2 zussen. Op 9-jarige leeftijd verhuist het gezin Vermeulen naar Landgraaf waar Pieter bij Fluit- en Tambourcorps Sint Paulus voor het eerst in aanraking komt met een muziekinstrument, de trommel. Pieter roffelt er lustig op los en op 10-jarige leeftijd wordt het aantal trommels uitgebreid. Pieter krijgt een drumstel. Ook dit instrument bevalt prima. De vonk springt echter pas echt over als hij zijn drumstel tijdelijk uitleent aan een vriendje en daarvoor in ruil een gitaar in handen krijgt. Pieter is voor het eerst verliefd. Een verliefdheid die nooit meer overgaat.

Aangezien Pieters moeder vindt dat als je iets doet, je dit ook goed moet doen, vertrekt Pieter in 1980 voor zijn eerste gitaarles naar de Heerlense muziekschool. Les krijgt hij van Rick Huijts (vandaag de dag nog steeds leraar bij de muziekschool en wereldberoemd in Heerlen met de Rick Nolov band). Vermeulen zegt hierover: “Het voelde gelijk als thuis.”

Aan de studie

Als Pieter in 1987 (na tien jaar) eindelijk de middelbare school verlaat, begint hij vol goede moed aan de opleiding gezondheidswetenschappen. Hij houdt het 8 weken vol. Toch twee weken langer dan jeugdvriend Paul Logister, die samen met hem gestart is. Pieter start gelijk daarna aan het conservatorium in Hilversum en doet de richting Jazz en dit is het moment dat alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. “Voor de studie was ik gemiddeld drie dagen per week in Hilversum en meestal ging ik op en neer. Ik woonde nog gewoon bij mijn ouders en kon daardoor tijdens de treinreis op weg naar het noorden in alle rust mijn gitaaroefeningen doen. Daarnaast woonde mijn broer inmiddels in Houten en hier kon ik altijd overnachten als het nodig was. De studie ging dan ook als een tierelier.” vertelt een glimlachende Vermeulen. “Voorafgaand aan mijn studie studeerde ik iedere woensdagochtend muziektheorie, niet zelden na een late avond aan het biljart bij Bijsmans, Hoegaarden drinkend en Belga sigaretten wegpaffend. In 1996 ben ik afgestudeerd.” Nog tijdens zijn studie begint Pieter in 1995 zelf als docent bij de muziekschool in Heerlen. Tot op de dag van vandaag geeft hij hier met veel plezier les.

Muzikantenleven

Al op de middelbare school speelt Pieter in vele bandjes en dit blijft hij ook na zijn afstuderen doen. O.a. in de band Zalm Rose (samen met Robin Zalm) en in The Rolling Beatles. In 1998 wordt hij via HP (Hans Paul Nieskens) bij Volumia! geïntroduceerd en hier gaat hij (in het begin vooral achter de schermen, maar later ook in de band zelf) aan de slag. Van het één komt het ander en zo speelt Pieter later ook mee bij een aantal optredens van Ilse de Lange en reist hij samen met Rowwen Hèze in 2008 en 2009 het hele land door tijdens hun theatertour ‘Saus’. In 2015 wordt hij teruggevraagd en ook voor het najaar van 2016 staat er inmiddels weer een tour gepland.

De overstap naar zang

Eind 2009 komt Pieter door aanhoudende klachten in zijn schouder bij een osteopaat terecht. Deze man stelt hem rake vragen en helpt hem wonder boven wonder van zijn klachten af. Dit zet Pieter aan het denken en hij begint te schrijven. Hierdoor wordt het kraantje verder open gezet en vele (voornamelijk autobiografische) liedjes vloeien uit zijn pen. “Doordat de liedjes zo persoonlijk zijn, zat er maar één ding op, zelf zingen! Ik ben niet de beste zanger. Om iets tot in de puntjes te leren, moet je er voldoende tijd in stoppen. Er zijn 10.000 uur nodig om iets op niveau te kunnen en met zang kom ik misschien pas tot 100 uur. Maar de nummers zijn zo persoonlijk, dat ik ze niet door iemand anders kon laten zingen.”

Zijn er nog plannen voor een nieuwe CD?
“Het maken van een CD is een kostbare onderneming. Zeker als je een CD zoals ik, alleen maar op een goede manier wilt produceren, met goede mensen op een goede plek. Er liggen wel al wat liedjes op de plank, maar een nieuwe cd op dezelfde manier als de huidige? Daarop lijkt de kans me klein. Dan zal het waarschijnlijk eerder een EP worden. een ander idee zou zijn om terug te keren naar de jazz, ook hier heb ik wat nummers klaar liggen. Het komt zoals het komt.”

Wat is je kracht als muzikant?
“Ik werk het beste, als ik kan samenwerken met andere mensen. Dan is 1+1 altijd 3. Lekker sparren met elkaar waarbij het resultaat veel beter is dan wat je in je eentje zou kunnen bedenken, dat vind ik heerlijk. Naast het live optreden wordt ik ook vaker gevraagd als studiomuzikant, waarbij ik breed inzetbaar ben. De kans is groot dat de meeste lezers al een keer op de klanken van mijn gitaar de polonaise hebben gelopen.”

“Op dit moment staat het spelen op een iets lager pitje. Dit is een trend bij veel muzikanten. Door alle muziekopleidingen en popprijzen, kunnen kroegen en zalen vaak al genoeg bands onbetaald aan hun publiek aanbieden. Daar kiezen ze dan eerder voor dan voor een meer gevestigde band waar ze voor moeten betalen. Met ‘The Rolling Beatles’ spelen we nog af en toe.”

De jeugd heeft de toekomst

“Ik ben muzikaal opgevoed door mijn oudere broer”
Waarom is muziekles voor de jeugd zo belangrijk? “Het belangrijkste is dat de jeugd het leuk moet vinden om muziek te spelen. Het moet deel van de opvoeding zijn. Ze moeten op de hoogte zijn van de mogelijkheden, om daarna zelf te keuze te maken om wel of niet met muziek verder te gaan.” Pieter heeft zelf een dochter van 14 jaar die het talent van haar vader een klein beetje heeft geërfd. Ze speelt wel aardig piano en zingt. “In perfect dezelfde timing als ik zelf, dat is mooi om te zien”, zegt Pieter met trots in zijn stem.

Wat doe je het liefst? “Het leukste is om de combinatie te maken tussen lesgeven, spelen en componeren. Als ik drie dagen achter elkaar gespeeld heb is het heerlijk om dit weer over te brengen op mijn leerlingen. Andersom werkt hetzelfde, als ik veel heb lesgegeven is het ook weer heerlijk om te gaan spelen of een nieuw nummer te componeren.” Als gitaarleraar vind hij het in ieder geval belangrijk ‘to practice what you preach’. “Als je je leerlingen bepaalde zaken leert, dan moet je deze techniek ook laten zien als je zelf op  het podium staat.”

‘Ik eindig uiteindelijk als een obscure jazz/blues gitarist.’
Dromen

“Als muzikant is het mijn droom om nog een keer te spelen naast een geweldige frontman. Vergelijk het met Keith Richards bij de Rolling Stones. Als hij zich goed voelt en zin heeft doet hij een stap naar voren en soleert hij er lustig op los, maar hij kan ook lekker naast de drummer gaan staan en meer op de achtergrond blijven. Een frontman moet altijd maar het publiek vermaken. Uiteindelijk eindig ik waarschijnlijk als een obscure jazz/blues gitarist.”

2 reacties op “Pieter Vermeulen – meester gitarist”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.