Kraamverzorgster in hart en nieren

In Mensen, Verhalen door Robert Nijboer8 Reacties

Kraamverzorgster in hart en nieren

Het is acht uur ’s ochtends, de laatste zaterdag van januari is net begonnen. In de auto vraagt Natascha zich af waar ze deze week terecht zal komen. Zijn de mensen een beetje aardig, hoe wonen ze ? Dan belt ze aan bij een nieuw gezin voor deze week.

inParkStad Advertentie

Een nieuwe week, een nieuw gezin

De deur wordt geopend door kersverse papa Robert (uw OogopHeerlen fotograaf) en de nieuwe werkweek kan beginnen. Vanaf het begin klikt het gelukkig goed met het gezin en leuke gesprekken komen snel op gang. Allerlei anekdotes en ervaringen uit de afgelopen jaren passeren de revue. Zo ontstaat het idee om kraamverzorgster Natascha officieel te interviewen voor OogopHeerlen.

Natascha (Notten) is  33 jaar en zelf sinds twee jaar mama van zoon Sten. Deze goedlachse Hoensbroekse begon 14 jaar geleden haar carrière als kraamverzorgster. Eerst drie jaar bij Groene Kruis Domicura. Daarna kwam ze terecht bij kraambureau Marlies Schellings-Vankan waar ze nu inmiddels al 11 jaar werkt*.

‘Wat vindt je nu eigenlijk het leukste aan het beroep van kraamverzorgster?’ vraag ik Natascha “Leuk aan mijn beroep is de variatie aan taken”, antwoord ze. “Maar het belangrijkst is de zorg voor moeder en kind. Dat vind ik persoonlijk ook het leukste onderdeel van mijn vak. Daarnaast houd

‘De zorg voor moeder en kind staat altijd voorop’
ik me bezig met de zorg voor de andere gezinsleden en doe ik huishoudelijke taken zoals: lichte schoonmaakwerkzaamheden, de was bijhouden en verzorgen van bijvoorbeeld ontbijt en lunch.” In dit laatste onderdeel blijkt Natascha zich positief te onderscheiden. Haar dagelijkse onbijtjes en lunches zijn ware kunstwerkjes die door alle gezinsleden al snel niet meer gemist kunnen worden.

“Mensen denken en verwachten vaak dat je het hele huis dagelijks sopt en een hoop achterstallig werk weg werkt. De zorg voor moeder en kind staat echter voor ons altijd op nummer 1. Het huishouden houden we uiteraard wel bij, zodat je je voor je bezoek niet hoeft te schamen,” glimlacht Natascha.

“Waar ik ook echt van kan genieten is dat de onzekerheid die ik de eerste dagen bij jonge ouders vaak zie, in de loop van de week vermindert of verdwijnt. Dat ik daar aan kan bijdragen geeft mij een fantastisch gevoel! Ook gezinnen met een problematische opstart, of bijvoorbeeld moeilijke of aparte situaties vind ik erg uitdagend.”

“Iedere week is mijn werk weer anders en kom ik met nieuwe mensen in aanraking. Inmiddels kan ik al een aardig boek schrijven over al mijn ervaringen. Je weet nooit bij wie je aanbelt. Vroeger kon ik daar nog wel eens buikpijn van krijgen onderweg in de auto, maar inmiddels heb ik zoveel ervaring dat ik alles wel al een keer heb meegemaakt”.

In de Zorg of in de baklucht?

Hoe ben je eigenlijk in het vak van kraamverzorgster gerold ?
“Ik heb het werken in de zorg niet van thuis uit mee gekregen, al werkt mijn moeder tegenwoordig ook in de zorg (sinds tien jaar). Wel is ze altijd een lieve en zorgzame moeder geweest toen we klein waren. Mijn vader en zus doen overigens weer iets heel anders. Zij zitten dagelijks in de baklucht. Mijn zus in die van gebakken vis en mijn vader brengt al 37 jaar de geur van versgebakken brood mee naar huis. Toch was werken in de zorg eigenlijk vanzelfsprekend voor mij. Ik ben altijd al een zorgtype geweest.  De eerste twee jaar van mijn opleiding waren algemeen en kwamen ook de zorg voor bejaarden en gehandicapten aan bod. Tijdens mijn eerste stage (bij Meander Kraamzorg) wist ik het zeker: ‘werken met baby’s is wat ik wil.’ Tijdens mijn laatste jaar heb ik me dan ook gespecialiseerd in de kraamzorg.”

Het werk van kraamverzorgster

De zorg is de afgelopen jaren flink aan het veranderen, krijg jij daar iets van mee binnen je werk?
“Absoluut! Het aantal uren dat verzekeraars vergoeden is de afgelopen jaren flink omlaag gegaan. Dit betekent dat je hetzelfde werk in minder tijd moet doen. Soms heb je gewoonweg te weinig tijd om alles af te krijgen wat je zou willen doen. Wanneer het met de borstvoeding bij een moeder bijvoorbeeld niet lekker loopt, dan blijft er helaas minder tijd over voor andere zaken.”

“Wat je daarnaast ook zeker merkt is het mondiger worden van de vaders en moeders!”

Inmiddels ben je zelf moeder, heeft dat je werk als kraamverzorgster beïnvloed?
“Zeker ja, ik ben wel anders gaan werken nu ik moeder ben geworden. Ik heb meer begrip gekregen voor de slapeloze nachten die nieuwe ouders hebben en het effect dat dit op hen kan hebben”, lacht Natascha.

In de zorg voor baby’s lijken er regelmatig nieuwe inzichten te zijn, hoe blijf je als kraamverzorgster op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen? “We krijgen veel scholing. Ik en mijn collega’s zijn geregistreerd in het kwaliteitsregister voor kraamverzorgsters en we moeten jaarlijks punten behalen. Scholingen die wij volgen zijn heel variabel. Jaarlijks volgen we EHBO. Verder zijn er ook scholingen voor zorg aan laaggeletterden, vluchtelingen of bijvoorbeeld Dunstan babytaal.

*Fusieorganisatie Geboortezorg Limburg

Sinds januari 2014 is Geboortezorg Limburg de overkoepelende naam van drie kraamzorgorganisaties (Meander kraamzorg, Groene Kruis Domicura en Kraamcentrum Schellings). Geboortezorg Limburg telt inmiddels 200 medewerkers die samen per jaar in Limburg zo’n 3000 kraambedden verzorgen (www.geboortezorglimburg.nl).

8 reacties op “Kraamverzorgster in hart en nieren”

  1. Heel erg leuk item. De kraamverzorgster Nathascha is er een uit duizenden, een betere kan een jong gezin zich niet wensen. Ze moest eigenlijk kunnen blijven tot de baby uit de pubertijd is. In een woord een geweldige meid en een voorbeeld voor de kraamzorg. Groetjes van de opa en de oma van de baby op de foto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.