Heëlesje Gemuutligheet (Deel 1 – Hey Heële)

In Ondernemersportret, Verhalen door Robert Nijboer8 Reacties

Heëlesje Gemuutllgheet bij Hey Heële

Heëlesje Gemuutligheet (Heerlense gezelligheid) is een serie verhalen over Heerlense cafeetjes, brasserieën en restaurants. Lekker eten en drinken hoort bij het goede Heerlense leven. Het is in deze stad dan ook goed toeven op gastronomisch gebied.

inParkStad Advertentie

De aftrap van deze serie is bij Brasserie Hey Heële. Op de eerste, regenachtige, dinsdag van april heb ik een afspraak met de eigenaren. Het begint met een vriendelijke ontvangst door Paola (Ubags) en Dick (Dijkstra). Samen vormen zij het kloppend hart van deze gezellige zaak. Een perfect getapt Brand biertje wordt op tafel gezet. Het gesprek kan beginnen.

Even voorstellen

De eigenaren zijn echte carnavalisten. Dick richt in 2006 VV Hey Heële op en wordt in 2009 prins van vv de Eekheuëre. Daarnaast is hij al drie keer als gast-bemanningslid met de Blauw Sjuut op ‘togh’ geweest. Verder is Dick groot liefhebber van bier (en dan met name van speciaalbieren). Paola was in het verleden lid van de Sjelme va Heële, houdt van koken en doet aan fitness wanneer haar drukke agenda dit toelaat.

Het roer om – van hospitaal naar horeca

Zowel Paola als Dick werken in 2009 al 23 jaar in het ziekenhuis. Door de constante veranderingen binnen deze grote organisatie bestaat al langer het idee om zelf iets te beginnen en dan het liefst een ouderwets gezellig café. De enige ervaring die de beide ondernemers op dat

Gastvrijheid en Kwaliteit zijn het allerbelangrijkst!
moment op horecagebied hebben is dat ze samen graag een avondje in de kroeg vertoeven. Al waren de ouders van Paola ooit eigenaar van het in Benzenrade gelegen ’t Koffiehuuske was dit niet de bron van het idee een kroeg te beginnen. Geheel ‘out of the blue’ springen ze samen in het diepe en voeren ze gesprekken met Horecahuis Limburg. Het pand waar de gezellige brasserie nu zit lijkt een goede locatie maar is eigenlijk al verhuurd. Dus deze kans lijkt verkeken. Geheel onverwacht ontstaat alsnog de mogelijkheid het pand te huren. Als na het betere rekenwerk blijkt dat de risico’s te overzien zijn wordt de sprong gewaagd. Het roer gaat volledig om en zo hebben ze samen hun eigen kroeg.

Het roer weer om – van kroeg naar brasserie

Zoals gezegd begint Hey Heële oorspronkelijk als kroeg. Het blijkt helaas moeilijk om als volledig ‘natte horeca’ het hoofd boven water te houden. Avonden lang staan de trotse eigenaren in een leeg café en de gasten blijven weg. Er wordt geëxperimenteerd met het organiseren van een halfvastenbal en live muziek. Helaas zonder het gewenste resultaat. Halverwege 2010 nemen ze de gok om het café om te toveren tot een eetgelegenheid. Aanvankelijk met alleen een kleine middagkaart op tafel. Alleen van donderdag tot en met zondag is de keuken open (12.00-17.00 uur).  Eind 2010 wordt de inzet verhoogd en wordt ook de dinerkaart geïntroduceerd. Hey Heële is definitief geen kroeg meer maar een gezellige Brasserie met een volwaardige kaart en een hoofdletter B.

Historisch pand

Het pand begon ooit als ‘koloniale warenhandel’ en is nog altijd in handen van de familie Vrusch. Door de jaren heen heeft het pand vele uitbaters gekend en benamingen gehad. Zo zat er in het verleden o.a.: de Vogelzang, Iene miene mutte en werd het als horecagelegenheid voor het eerst bekend onder de naam Stap In (bij de meeste mensen nog wel bekend). Vele concepten en eigenaren gingen Hey Heële voor, vaak maar voor een korte periode en de meesten zonder succes.

Het geheim van de smid

‘Hey Heële is ambassadeur van Nieuw-Zeelands boerderijhert’
Dick en Paola doen het met Hey Heële gelukkig wel goed. Hun geheim: gastvrijheid en kwaliteit! Dit zijn de sterke pijlers van de brasserie. Het kleine team zorgt voor een persoonlijke benadering van de gasten. De uitsluitend dagverse producten die Chef-kok Robbie Vogt, Nathan Cloosterman  en Dick samen bereiden zorgen ervoor dat de smaak en kwaliteit van de gerechten altijd top zijn.
Specialiteit van het huis is de uiensoep, naar het recept van Dick zelf. Daarnaast is Hey Heële ambassadeur van Nieuw-Zeelands boerderijhert. Deze vrij rondlopende herten hebben een uitgestrekt stuk land ter beschikking en kunnen dus als “scharrelherten” worden beschouwd. Het vlees van deze grote grazers heeft een heerlijke, zachte smaak. Dit uiterst smakelijke stukje vlees is het hele jaar door verkrijgbaar. Voor iedere portemonnee staat er wat lekkers op de verrassende menukaart. Voor de honger tussen de middag kan ik u persoonlijk de clubsandwich aanbevelen. Naar mijn eigen bescheiden mening de beste clubsandwich die er is. Naast de vele, zeer smakelijke kunstwerken die worden geserveerd worden er ook thema-avonden georganiseerd. Een van deze avonden is ‘Wijn en Spijs’. Hier kan genoten worden van heerlijke gerechten met bijpassende wijnen.
Op dit moment zijn er plannen om ook de zogeheten High Tea toe te voegen in de middagen en sinds kort is er ook een verrassingsmenu te verkrijgen.

Conclusie, bij brasserie Hey Heële kunt u heerlijk genieten van lekker eten en drinken in een gezellige ambiance die zeker bestempeld kan worden als Heëlesje Gemuutligheet.

Speciaal voor Oog op Heerlen

U vindt brasserie Hey Heële aan “d’r Pancraats” en als u reserveert voor het diner onder vermelding van  Oog op Heerlen, wordt u tot en met 1 mei a.s. ontvangen met een gratis aperitiefje om de avond goed mee te beginnen.

Tekst: Erik Gerards

8 reacties op “Heëlesje Gemuutligheet (Deel 1 – Hey Heële)”

  1. Wij komen er ook graag!!!
    Leuke vriendelijke gastvrije bediening!!!!
    CHAPEAU voor HEY HEELE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.