Energieprobleem oplossen met mestoverschot

In Ondernemersportret, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Energieprobleem oplossen met mestoverschot

Stel dat je een container volgooit met mest en na 10 minuten de mest plaats heeft gemaakt voor elektrische energie. Het klinkt utopisch, maar het kan. Het apparaat is bedacht en ontwikkeld in Heerlen. Er is veel belangstelling, zelfs uit de Filipijnen en China.

inParkStad Advertentie

Al sinds eind jaren 80 werken ze samen: econoom Marc Hazen en sociaal wetenschapper Charles Hagens. Het begon met de uitvoering van EU-programma’s voor regionaal economische ontwikkeling en arbeidsmarktbeleid. Tegenwoordig houden ze kantoor in C-mill met organisatie-adviesbureau MC Advisory. “We helpen organisaties vooruit in hun ontwikkeling onder het motto: vernieuwen, veranderen en verbeteren. Innoveren moet je namelijk doen. De factor mens speelt hierbij een belangrijke rol”.

EDSG zoekt naar nieuwe energie

Een van de meest in het oog springende projecten van Hagens en Hazen is startup EDSG. “EDSG is een revolutionair energiebedrijf. Geen gebruik meer van fossiele brandstoffen, maar kijken naar oplossingen waar eerder niet aan is gedacht.” Een goed voorbeeld is een bioafvalconverter (EDSG zoekt nog een goede naam voor het nieuwe apparaat) waarmee EDSG is genomineerd voor allerlei prijzen waaronder de prestigieuze Accenture Innovation Award. “De afvalconvertor zet in een gesloten systeem -zodat je de mest niet ruikt- alle soorten biologisch afval binnen 10 minuten om in elektriciteit en thermische (in te zetten voor verwarmen of koelen) energie”, zegt Hazen. China gebruikt de convertor in een nieuw te bouwen dorp in plaats van riolering. Als het goed is wordt de converter dit jaar in gebruik genomen.

Kansen voor Parkstad

“We zijn natuurlijk erg blij dat we in China aan de slag kunnen met deze nieuwe vinding, maar veel liever zagen we de primeur hier in Parkstad”, zegt Hagens.” Het past uitstekend binnen de Van zwart naar groen‘ transitie die de regio doormaakt vanaf de jaren 70. De converter is een prima oplossing om iets te doen tegen het mestoverschot bij de boeren. “Nederlandse boeren voeren jaarlijks 28 miljoen ton mest uit tegen een aanzienlijke kostprijs. Als je al die mest in onze converters zou stoppen kun je 650.000 huishoudens een jaar lang voorzien van warmte en elektriciteit. Dan los je twee problemen in een keer op en zet je een flinke stap in de Nederlandse invulling van het klimaatakkoord. Wij hopen dan ook de eerste converter voor een boer in Noord-Limburg dit jaar in gebruik te nemen.”

Het ui-model

EDSG werkt volgens het zelfontwikkelde ui-model. “De kern wordt gevormd door vijf mensen, ieder met zijn eigen specialisme. Van daaruit gaan we op zoek naar schillen die naadloos aansluiten op de kern zodat een krachtig geheel ontstaat”, legt Hagens uit. Vaak bestaan die schillen uit jonge mensen van geest of leeftijd. “Wij werken graag met jongeren. Zij hebben vaak goede ideeën, zitten boordevol energie en willen zich bewijzen. Aan de andere kant willen jongeren graag van oudere mensen leren. Vergelijk het maar met de relatie tussen opa en kleinkind. Opa’s nemen de vragen van kleinkinderen serieus en kleinkinderen luisteren naar grootouders. Bovendien geeft het ons zelf ook de nodige energie om met jonge mensen samen te werken.”

Tekst: Jos Widdershoven / Foto: Robert Nijboer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.