DIDI Recordshop, wereldberoemd buiten Heerlen

In Heerlense Helden, Ondernemersportret, Verhalen door Robert Nijboer2 Reacties

DIDI Recordshop

Het is een van de verborgen schatten in Heerlen. Om het te vinden heb je wel navigatie nodig (het foldertje vermeldt niet voor niets ‘In de Cramer 28 – in het straatje naast het Limburgs Dagblad‘) en de meeste mensen uit Heerlen kennen het helemaal niet:  DIDI Recordshop.

inParkStad Advertentie

Toch is deze platenzaak van eigenaar Mat Villain een van de beste in de wijde omtrek en de echte liefhebbers komen van heinde en verre. Ze weten dat hier altijd wel een nieuw pareltje voor hun vinylverzameling te vinden is. “Mijn klanten komen vooral uit de euregio,” verteld Mat, “veel Belgen en Duitsers. Maar ook Brazilianen, Japanners, Amerikanen vinden hun weg naar Heerlen. Vandaag is er toevallig een vaste klant uit Zwitserland. Deze man komt een aantal keer per jaar kijken of hij nog wat moois kan vinden.”

Wat doe je met International Record Store Day?
“Daar doe ik niet aan mee. Je moet je daar voor inschrijven en het valt dit jaar samen met de CD & Platenbeurs in Utrecht. Daar sta ik ieder jaar als deelnemer.” Record Store Day is Internationaal, daardoor wordt er geen rekening gehouden met een beurs in Nederland. Zelfs niet als het gaat om de beurs met wereldwijd het grootste aanbod.

“De speciale aanbiedingen die voor Record Store Day uitgebracht worden, zijn voor 80% gewoon nog te krijgen op maandag. Ik kan ze dan gelijk bestellen en heb ze op dinsdag in huis. Dit jaar ben ik overigens ook niet te vinden op de beurs in Utrecht. Mijn vader deze week is plotseling overleden. Ik hou heel erg veel van muziek, maar er zijn belangrijkere zaken in het leven.”

Gepassioneerd van kleins af aan

Mat Villain ziet in 1982 het levenslicht in Lanaken.  Moeder is afkomstig uit Londen, maar vader komt oorspronkelijk uit Parkstad en hier komt het gezin uiteindelijk ook weer terecht. Dat Villain een geboren Belg is hoor is alleen nog te horen aan een voorzichtig ‘voilà’ hier en daar.  Voor de jeugdige Matt is de verhuizing naar Nederland een goede zet. Hij kan op 15-jarige leeftijd bij wijze van bijbaantje aan de slag bij DIDI Recordstore van John Diederen. Hier zorgt hij er wekelijks voor dat alle platen op de juiste plek in de juiste bak staan. Dit bevalt zo goed dat hij ook na de middelbare school, tijdens zijn studie aan de HEAO, bij DIDI blijft werken, om er vervolgens nooit meer weg te gaan.

Op eigen benen staan

Vinyl was zo goed als uitgestorven”
DIDI Recordshop bestaat al sinds de vorige eeuw, sinds 1994 om precies te zijn. Gestart aan de Akerstraat in Hoensbroek verhuist de zaak in 2006 naar Heerlen. Als in  2009 eigenaar John Diederen onverwacht overlijdt neemt Mat in overleg met de familie het roer over. “Het was altijd al mijn ambitie om de zaak ooit over te nemen, nu kwam het alleen eerder dan gepland.”

“Destijds was vinyl zo goed als uitgestorven. Niemand kon vermoeden dat er zo’n grote revival aan zat te komen. Trouwens, alles wat retro is, leeft op dit moment, niet alleen het vinyl. In deze tijd van digitalisering, waarbij boeken worden gelezen op e-readers en muziek op magische wijze uit Spotify wordt getoverd, lijkt de jeugd als tegenbeweging er behoefte aan te hebben om ook iets fysieks in handen te hebben. Je weet nooit wanneer je favoriete artiest opeens besluit dat zijn of haar muziek niet meer via het internet verspreidt mag worden.”

Tegen de stroom in

“In tegenstelling tot wat de meeste winkels doen, heb ik er bewust voor gekozen om geen webwinkel erbij te doen. Ik vind de persoonlijke aandacht het belangrijkst. Daar komen mijn klanten ook voor. Als iemand een bijzonder album zoekt, dan heb je grote kans dat ik het voor ze vindt. Daar hebben ze meer aan dan dat ik een paar studenten achter

“Vinyl koop je in een winkel, niet in de webshop”
een computer zet om een webshop vol te tikken met vinyl voor onbekende kopers aan de andere kant van een computerscherm. Ik ben liever bezig met mensen”, zegt Mat met een vastberaden gezicht. “De echte groei bij de online verkopers is er volgens mij ook uit. Bij de grote webshops zie je nu zelfs het omgekeerde, die beginnen met het openen van fysieke winkels.”

“DIDI recordshop werkt zonder extra personeel. Ik wil ook niet groter worden dan dit of een tweede filiaal openen, dan is het niet meer in de hand te houden. Ik doe de zaak samen met mijn vriendin en dat is genoeg.” Mat koopt zelf alles in, catalogiseert het en voorziet ieder item van een prijs. “Van de binnengekomen handel weet ik voor 99% precies wat er is. Het is voor mij ook zeer belangrijk dat ik altijd veel nieuw materiaal heb voor mijn klanten. Het is vaak letterlijk zo dat je alweer veel nieuwe ‘schatten’ kunt ontdekken als je twee dagen niet hier geweest bent. Ik wil zelf zoveel mogelijk aanwezig zijn. De vaste klanten weten dat ook en rekenen er ook op.”

Wat is er veranderd sinds je de zaak hebt overgenomen? “De grootste verandering is dat er meer videogames worden gekocht en verkocht. Daarnaast ben ik zelf veel actiever op zoek naar items om in te kopen,  zodat er steeds nieuwe zaken te vinden zijn in de winkel. Sinds twee jaar verkoop ik ook nieuwe platen. Vaak zijn dit platen die nooit eerder op vinyl zijn uitgebracht (zoals de eerste drie albums van Anouk) of herdrukken van elpees die in originele staat onbetaalbaar zijn. Verder is DIDI prima zoals ze is en zie ik me dit blijven doen tot aan mijn pensioen!”

DIDI recordshop groeit nog steeds en is dat ook blijven doen tijdens de crisis. “Ik werk er ook hard voor om aan alle wensen te voldoen. Naast de winkel hebben we ook een groothandel en sta ik per jaar op zo’n 20 beurzen. Het verschilt nogal per regio welke vraag er is en zo kan ik ook albums verkopen die in Heerlen in de bakken blijven staan. Ik ben zelf ook een grote liefhebber van vinyl en heb thuis een behoorlijke verzameling. Maar ik ben geen museum!”

Ben je nieuwsgierig geworden? Ga dan vooral een langs:
DIDI Recordshop
In de Cramer 24B – Heerlen
Er liggen 250.000 platen en singles op je te wachten! Maar ook voor (retro)videogames, DVD’s CD’s, strips en boeken kun je bij DIDI terecht! Alvast veel snuffelplezier.

www.didirecordshop.nl

2 reacties op “DIDI Recordshop, wereldberoemd buiten Heerlen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.