De wereld een stukje mooier maken dan hij is

In Cultuur, Evenementen, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Deel je verhaal - het Team

Bij het Cultuurhuis Heerlen heb ik met haar afgesproken. Mirtel Gommans, bedenkster en initiator van ‘Deel je verhaal’. Bij aankomst blijkt dat ze niet alleen is gekomen, ze heeft haar team gevraagd bij het gesprek aanwezig te zijn. Mirtel legt uit: ’Als je leest over Deel je Verhaal, kom je al snel bij mij uit. Maar zonder het team is er ook geen Deel je verhaal. Daarom wilde ik ze er allemaal bij hebben.’

inParkStad Advertentie

We nemen plaats achter het raam in het heerlijke zonnetje dat vandaag eindelijk weer eens tevoorschijn is gekomen. Onze tafel staat op het podium waar normaal de sprekers van ‘Deel je Verhaal’ het publiek vertellen over hun leven. De ideale plek om het verhaal áchter ‘Deel je verhaal’ te horen. In dezelfde kroegsetting als tijdens een avond doet het team zijn verhaal.

Het allereerste begin

‘Van Soep met een Verhaal naar Deel je Verhaal’
Het begon allemaal toen Mirtel –zelf een enthousiaste verteller- haar eigen verhaal aan het papier toevertrouwde en in boekvorm* uitgaf. Het verhaal uit het boek, het verhaal van Mirtel, vertelde ze vervolgens tijdens ‘Soep met een verhaal’ bij werkplaats K in Kerkrade. De vele mooie reacties die daarop volgden, gaven Mirtel het gevoel dat hier meer mee te doen moest zijn. Zo vormde zich langzaam maar zeker het idee achter ‘Deel je verhaal’.

Van idee naar uitvoering

Een avond vol verhalen opzetten is niet iets wat je in je eentje doet. Mirtel zocht een team. Dit bleek een redelijk eenvoudige taak. Mirtel riep één enkele keer ‘help’ en haar oproep werd gehoord en beantwoord. Zo werd het team achter Deel je verhaal een feit. Als buitenstaander is goed te zien dat dit team een hechte club is. Toch deinst men er niet voor terug om elkaar te plagen of scherp te houden. Dit is meer dan een team, een ‘Deel je Verhaal’ familie.

Het eerste jaar

Ambitieus als deze groep mensen was (en is) werd er oorspronkelijk een plan gemaakt om vijf keer per jaar een avond te organiseren. Verhalen werden gezocht en gevonden en in januari van 2014 ging de eerste avond van start. Deze vond plaats in het Cultuurhuis in Heerlen.

Daarna volgden Meerssen en Sittard met tussendoor Heerlen als thuisbasis. In de praktijk bleek het te veel energie te kosten om op verschillende plaatsen een geschikte locatie te vinden en deze eigen te maken. Er werd besloten om voor de reguliere avonden eerst te ‘aarden’ in Heerlen en terug te gaan naar 4 edities per jaar. De speciale sfeer die bij ‘Deel je Verhaal’ hoort, blijkt in het Cultuurhuis al gevonden te zijn en vanaf dat moment vinden alle reguliere avonden plaats in Heerlen. Bijkomend voordeel hiervan is dat het publiek de avonden steeds beter weet te vinden.

Een avondje Deel je Verhaal

Al komt er soms veel leed voor in de verhalen die je hoort tijdens een avondje Deel je Verhaal, het is niet de bedoeling om alleen maar ‘zware’ verhalen te laten vertellen. Het uitgangspunt is dat iedereen een verhaal heeft en dat het podium ook open is voor iedereen. Want niemands leven gaat alleen over rozen. Iedereen heeft zijn ups- en downs, successen en falen, geluk en ongeluk. Oftewel, Deel Je Verhaal wil graag het leven representeren. In al zijn schoonheid en verdriet. Want als we open durven te delen over onze ervaringen, zonder taboes en schaamtegevoel, maken we verbinding. Dat maakt het leven een stuk lichter en tegelijkertijd geven we elkaar de ruimte om te leren van elkaar.

Het team

“Verhalen vertellen is iets van alle generaties.”
Op dit moment bestaat het team uit: Mirtel (zelfstandig ondernemer en bedenker van het concept), Erwin (kunstenaar en schoenmaker en partner van Mirtel) zorgt voor ontwerpen van de ansichtkaarten en de algehele ondersteuning tijdens de avonden. Jos (stafmedewerker Impuls/Alcander en betrokken bij Werkplaats K) kwam via deze werkplaats in aanraking met Mirtel toen zij hier haar verhaal vertelde en is tijdens de avonden verantwoordelijk voor de mooie foto’s die van alle deelnemers en het publiek genomen worden. Ook van zijn foto’s zijn ansichtkaarten gemaakt voor Deel Je Verhaal (door een kaartje te sturen, deel je ook).
Sjon (ZZP-er, multidisciplinaire spons) die als presentator de avonden aan elkaar praat en door zijn verschijning en manier van presenteren altijd een stempel weet te drukken en de avond wat lucht geeft. Tevens is Sjon de grafisch vormgever van het team. Anita, administratief ondersteuner (en de vrouw van Sjon), werkt gedurende Deel je Verhaal avonden achter de kassa. Daarnaast houdt ze samen met Mirtel de website bij.

Niet aanwezig zijn: Lotte die iedere Deel je Verhaal avond opent met haar prachtige breekbare muziek en ontwapende charme en Miloux, de vaste cameravrouw van het team.

Wat de toekomst zal brengen

Inmiddels is Deel je Verhaal toe aan het derde jaar en is het concept steeds verder uitgewerkt en verfijnd. Tijd voor een volgende stap. Op mijn vraag wat verdere ambities zijn, zegt Anita zonder met haar ogen te knipperen: ‘internationaal gaan.’ Ze zegt het met een glimlach maar bedoelt het stiekem serieus. Je moet de lat hoog leggen en iets te dromen over hebben. ‘We zijn al bezig met België, dus een beetje internationaal zijn we al.’

Mirtel neem over: ‘Ambitie … niet bewust. Het loopt zoals het loopt. Maar natuurlijk, wat is er nu mooier dan dat anderen onze missie om de wereld mooier te maken door openheid en delen, mee helpen te verspreiden? Ondertussen hebben we naast de 4 reguliere avonden, op vraag, ook speciale edities op andere locaties en tijdstippen in samenwerking met anderen. Zoals in november 2015 met POST – Kerkrade over de impact van de mijnsluiting en komende 24 april 2016 met Hakomisch tijdens het Geluksweekend045. Tevens hebben we de vraag gekregen of dit concept ook opgezet kan worden in Tilburg en België. Daarom zijn we op dit moment bezig om te kijken of het Deel je Verhaal concept als franchise of in licentievorm verspreid kan worden naar andere steden.

Verder is het de ambitie om Deel Je Verhaal aan te bieden aan bedrijven, scholen en instellingen. Wij geloven echt dat dit concept een positief effect heeft binnen de organisatie. Welk bedrijf wil nu geen gelukkigere medewerkers, een lager ziekteverzuim en betere werksfeer? Door medewerkers hun verhalen te laten delen met elkaar, zullen ze elkaar beter leren kennen en meer begrip voor elkaar hebben. Om dit te kunnen realiseren zijn we dan ook druk bezig om het concept verder te professionaliseren.’ De eerste testversie is inmiddels in de maak.

Kom jouw verhaal delen

Heb je zelf een verhaal dat je wil delen of weet je iemand die dit zou willen (of waarvan jij denkt dat het verhaal verteld zou moeten worden), neem dan contact op met Deel je Verhaal via: info@deeljeverhaal.nl de volgende avond vindt plaats op 23 mei 2016 in het Cultuurhuis in Heerlen. Heb je nog twijfels over of ‘Deel je Verhaal’ iets voor jou is, kom dan gerust eerst een keer een avond kijken of bekijk de filmpjes op de website. Naast de avonden en de website, is er ook een Deel je Verhaal Facebookgroep om je verhaal te delen of kun je alles volgen via de Facebookpagina.

Deel je Verhaal is onderdeel van SwitchZin, het bedrijf van Mirtel. Met SwitchZin ondersteunt Mirtel bedrijven die in een veranderproces zitten of hiermee willen starten en die wel wat extra hulp kunnen gebruiken.

*Het boek Noten Gekraakt – leven als een zondagskindis overigens vja de website van Mirtel (switchzin.nl) te downloaden en zeker een aanrader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.