Vroeger leefde ik van complimenten, nu zoek ik mijn eigen geluk

In Mensen, Verhalen door Robert Nijboer3 Reacties

Rustig plaatsnemen op de chesterfieldbank zit er niet in. Eerst de kussens reorganiseren, nog een keer op zoek naar koffie en nog wat meer gewiebel op de bank. Rob Oostdam komt niet nerveus over, maar is toch druk. Begint hij eenmaal te praten, dan houdt ie niet meer op. Van Zuid-Italië naar het dak van het glaspaleis. Eigenaardig of eigenlijk heel aardig? Een gesprek met duizendpoot Rob Oostdam. ‘Ik weet van alles een beetje en van sommige zaken heel veel.

inParkStad Advertentie

Natuurlijk is de situatie vervelend, maar het heeft zo moeten zijn.’
Hij schiet graag uit de heup. Neemt kansen snel waar en gaat met veel energie direct aan de slag met allerlei klussen. ‘Ik heb een idee en begin meteen. Daarna moeten anderen dat idee naar het volgende niveau brengen. Dan ben ik alweer met iets nieuws bezig’, zegt Oostdam. Het typeert hem. Negen jaar lang was hij ondernemer, verdiende een goede boterham, had veel kennissen en genoot van het succes. Maar het geld verdween tijdens de crisis, hij ging bijna failliet en kwam in de schuldhulpverlening terecht. Vrienden bleken opeens schaars. ‘Toch geniet ik nu meer. Vroeger zocht ik geluk in materialistische zaken, nu geniet ik van de kleine dingen zoals van het lichtspel van de zon dat speelt met het gazon. Natuurlijk is de situatie vervelend, maar het heeft zo moeten zijn.’

rob-oostdam-filmstrip01
Succes en debacle

Toen Oostdam het water tot aan de lippen stond vond hij een uitlaatklep in het ‘Reizend Circus‘. ‘Met het reizend circus probeerden we vraagstukken rondom social media, social behaviour en social leadership op te lossen bij organisaties. We gingen de dialoog aan en zetten onze eigen levenservaring in om tot oplossingen te komen.’ Oostdam en vijf vrienden trekken er op onregelmatige tijden nog op uit met het reizend circus. Oostdam was moedig genoeg om zijn verhaal over succes en debacle te delen bij Deel je verhaal.

Rob Oostdam legt uit
Social media monitoring

In 2012 greep Oostdam de kans om bij MC Advisory aan de slag te gaan met beide handen aan. ‘Ik ben heel dankbaar voor die kans en geniet volop van het werk.’ Oostdam monitort het social mediagebruik voor bedrijven en events zoals TEDx en Serious Request. Daarnaast geeft hij regelmatig gastcolleges bij Zuyd en Business School Notenboom. ‘Vooral Serious Request veel indruk gemaakt. Heerlen is mijn stad en wat heb ik genoten van de warmte en betrokkenheid die toen naar voren kwam. Midden in de nacht stond ik boven op het Glaspaleis en zag de kolkende massa daaronder. Ik dacht alleen: wauw, hier hoor ik bij! Dit is mijn stad.

rob-oostdam-filmstrip03
Wijze lessen

Oostdam heeft veel geleerd de afgelopen jaren. ‘Bijvoorbeeld  blijf dicht bij jezelf;

‘blijf dicht bij jezelf en doe dat waar je goed in bent’
doe dat waar je goed in bent en goed bij voelt en vraag hulp bij al het andere.’ En dat is best lastig voor een “spring-in-het-veld” als Oostdam. Want de woorden “TeamHeerlen” van burgemeester Krewinkel echoden nog na in het stadhuis en Oostdam had de bijbehorende domein- en twitternaam al geclaimd. ‘Nu zijn we met diverse mensen bezig om er daadwerkelijk invulling aan te geven, zonder andere initiatieven voor de voeten te lopen. Het gaat tenslotte om een extra ‘push’ van Heerlen.’

3 reacties op “Vroeger leefde ik van complimenten, nu zoek ik mijn eigen geluk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.