Ook V&D Heerlen tijdelijk weer open

In Nieuws, Verhalen door Robert Nijboer1 Reactie

V&D Heerlen

Vroom en Dreesmann Heerlen zal nog één keer haar deuren openen. Op vrijdag 25 maart kunnen we nog weer naar binnen voor een periode van vier weken. De V&D zal in deze periode alle laatste restanten die in de winkel aanwezig zijn, proberen te verkopen. De officiële laatste winkeldag is 23 april. Daarna valt het doek definitief en is het afwachten wie of wat het grote pand in het hartje van Heerlen zal gaan vullen.

inParkStad Advertentie

Het einde van een tijdperk

De eerste winkel van Vroom & Dreesmann in Heerlen opende haar deuren al in 1920. De eerste vestiging stond aan de Geleenstraat en was een bescheiden warenhuis. In 1928 werd het ernaast gelegen café Zur Stadt Aachen aan het pand toegevoegd en werd de winkel flink uitgebreid. Een kleine dertig jaar later kreeg architect Peutz de opdracht voor het ontwerp en bouw van een nieuw pand aan het Raadhuisplein. Dit voor die tijd ultramoderne pand werd in 1958 geopend door de toen 20-jarige prinses Beatrix. Het warenhuis was voorzien van snelle roltrappen, liften voor zowel mensen als goederen, een eigen telefooncentrale met 380 aansluitingen en 120 kassa’s. Bijzonder aan dit pand was dat de aan twee zijden van het pand gelegen ingangen ieder op een andere verdieping lagen. Tussen voor- en achterzijde van het pand zat een hoogteverschil van 10 meter.

De laatste verhuizing van V&D Heerlen

Uiteindelijk is de V&D terecht gekomen in het pand aan de Dautzenbergstraat, waar het nu nog steeds – met gesloten deuren- staat. Het is mij niet bekend in welk jaar dit gebeurde. Dus als iemand hier meer informatie over heeft, stuur dan een mailtje naar: info@oogopheerlen.nl

Herinneringen ophalen

Zelf kwam ik als klein jongen bijna iedere woensdagmiddag met mijn moeder in de V&D. We gingen hier dan koffie drinken. Ik kan me het toenmalige strak ingerichte restaurant nog goed voor de geest halen. Deze woensdagmiddagen waarin we samen met buslijn 1 vanuit Hoensbroek vertrokken zodra de school uit was, voelden als mini schoolreisjes. Samen op avontuur naar de grote stad.

Wat is jouw leukste herinnering aan dit warenhuis? Laat het me weten!

Eén reactie op “Ook V&D Heerlen tijdelijk weer open”

  1. Voor iedereen die zich verbonden voelt met V&D is er een Facebookgroep gestart onder de naam “V&D – Vroom en Dreesmann – herinneringen en nostalgie”
    https://www.facebook.com/groups/557643317732605/

    We steken elkaar een hart onder de riem door herinneringen op te halen, wat hand in hand gaat met een stukje nostalgie. De groep bevat onder andere persoonlijke herinneringen, foto’s en afbeeldingen van filialen van V&D, nostalgische reclames en filmpjes met historische beelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.