Jodiumtabletten ook voor Heerlenaren

In Verhalen door Robert Nijboer1 Reactie

Jodiumtabletten Heerlen

Minister Schippers heeft besloten, dat zwangere vrouwen en jongeren, die binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale woont, jodiumtabletten krijgen.

inParkStad Advertentie

Dat betekent dat ook alle Heerlenaren (en het grootste deel van alle Limburgers) deze krijgen, daar ze binnen 100 kilometer van kerncentrale Tihange (België) wonen. Met de pillen wordt de kans op schildklierkanker verkleind wanneer er een ramp gebeurt in een kerncentrale. Toch krijgt niet iedereen binnen een straal van honderd kilometer van de kerncentrale in het Belgische Tihange de pillen.

Waarom jodiumtabletten?

Bij een kernramp vormt vooral de zogenoemde ‘fall out’ van radioactieve deeltjes een probleem. De deeltjes, waaronder radioactief jodium, kunnen neerslaan op bijvoorbeeld landbouwgebied en zo op gewassen terechtkomen. Wanneer je deze groenten eet, komt het radioactief jodium in je schildklier terecht. Dat geeft risico op  aandoeningen aan de schildklier of schildklierkanker. Jodiumtabletten beschermen de schildklier.

Hoe werken de jodiumtabletten?

Jodiumtabletten blokkeren de opname van radioactief jodium in de schildklier. Wanneer je de pillen neemt, raakt de schildklier namelijk verzadigd met gewoon jodium. Een schildklier vol met gewoon jodium slaat geen radioactief jodium meer op. En de radioactieve deeltjes worden wanneer de schildklier is verzadigd gewoon via de urine en de stoelgang uit je lichaam verwijderd.

Wanneer moet je de pillen nemen?

De pillen dienen binnen twaalf uur nadat je het radioactieve jodium hebt binnen gekregen, genomen te worden. Daarom is het belangrijk dat je de pillen vooraf al in huis hebt. Wel dienen de pillen alleen ingenomen te worden wanneer de overheid dit aangeeft en niet op eigen initiatief.

Voor wie zijn de pillen bedoeld?

Het risico op schildklierkanker is het grootst bij baby’s, kinderen en bij ongeboren kinderen. Zij zijn het meest kwetsbaar. Bovendien geldt voor mensen boven de veertig dat de pillen kunnen leiden tot een traagwerkende schildklier. Met als gevolg een vertraagde stofwisseling. De risico’s die de pillen met zich meebrengen zijn voor deze groep dus groter dan de baten. Vandaar dat de pillen alleen gegeven worden aan kinderen en jongeren tot 18 jaar en aan zwangere vrouwen.

Zijn de pillen bij eerdere kernrampen gebruikt?

Na de kernramp in Fukushima in 2011 hebben maar heel weinig mensen de pillen gekregen. Dat was ook niet nodig omdat daar goed is voorkomen dat mensen besmette groenten hebben gegeten. De beste bescherming voor de schildklier. Na de ramp in het Russische Tsjernobyl in 1986 werden de pillen in Polen wel uitgedeeld. Maar dit pas heel laat na de ramp. En dan heeft geen enkele zin.

Wanneer gaan we de pillen krijgen?

Minister Schippers is een plan aan het maken zodat de pillen zo snel mogelijk verspreid kunnen worden. Wanneer je de pillen krijgt, is nog niet bekend.

(bron: Brabants Dagblad)

Eén reactie op “Jodiumtabletten ook voor Heerlenaren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.