Inschrijven Avondvierdaagse Hoensbroek 2016

In Verhalen door Robert Nijboer2 Reacties

Avondvierdaagse Hoensbroek 2016

Vanaf 1 april 2016 kunt u zich online voorinschrijven voor deelname aan de Avondvierdaagse Hoensbroek. Deze zal dit jaar op 7-8-9-10 juni worden gehouden. Voor veel scholen en uiteraard ook voor andere enthousiastelingen is dit jaarlijks terugkomend wandelgebeuren een waar feest. Een feest dat na vier dagen eindigt met een muzikale aankomst bij Kasteel Hoensbroek.

inParkStad Advertentie

Dat de avondvierdaagse al lange tijd wordt georganiseerd, blijkt uit bovenstaande foto. Deze stamt ergens uit de jaren 80. Wie goed kijkt, kan hierop de fotograaf van OogopHeerlen terugvinden.

Historie

Het begrip avondvierdaagse is ontstaan tijdens de tweede wereldoorlog. Toen door de bezetter ‘wandelmarsen’ werden verboden waren er in 1940 in het Gooi een aantal leden van de Stichts Gooise Wandelsport Bond (SGWB, lid van de NWB) die toen redeneerden: “als we dan geen vier dagen mogen wandelen, dan maar vier avonden”. En zo was de eerste Avondvierdaagse in Nederland een feit.

Dit initiatief kreeg al snel navolging in andere plaatsen in Nederland. Toen de bezetters achter deze nieuwe vorm kwamen werden deze wandelevenementen echter verboden aangezien ze werden gezien als samenscholing tegen de bezetters. In de oorlogsjaren 1943, 1944 en 1945 was er geen avondvierdaagse. Toch groeide het fenomeen avondvierdaagse zo in populariteit dat ze ook nu nog bestaat.

Hele generaties zijn met de avondvierdaagse in Hoensbroek opgegroeid
Na de Tweede Wereldoorlog werd de draad door diverse gemeentes en lokale wandelverenigingen weer snel opgepakt en werden er volop avondvierdaagsen gehouden. Zo ook in Limburg. In Treebeek, gemeente Brunssum, werd door de toenmalige wsv “De Trekvogels” weer de avondvierdaagse georganiseerd.

In 1971 werd in Hoensbroek de organisatie overgenomen door HWV Volharding, later onder de naam van wsv Comite Avondvierdaagse Hoensbroek. Veel mensen hebben als kind aan de avondvierdaagse meegedaan en later als ouder of als grootouder hun klein/kinderen ingehaald. Hele generaties zijn zo met de avondvierdaagse in Hoensbroek opgegroeid. (bron: website Avondvierdaagse Hoensbroek)

Inschrijven

De inschrijving kan vanaf 1 april gedaan worden via de website: http://www.avondvierdaagsehoensbroek.nl

2 reacties op “Inschrijven Avondvierdaagse Hoensbroek 2016”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.