Harry Prenger wil graag afwijken van het gangbare

In Mensen, Verhalen door Robert Nijboer2 Reacties

De vinylverzameling van Harry Prenger

OogopHeerlen is op bezoek geweest bij Harry Prenger om te luisteren naar zijn verhalen en een kijkje te nemen in zijn uitgebreide vinylverzameling. De ontvangst in het statig jaren 30 huis is hartelijk en het gesprek geanimeerd. Uit alles blijkt dat de liefde voor de muziek voorop staat en dat Harry verzamelt op kwaliteit, niet kwantiteit. Onderstaand zijn verhaal gevuld met passie maar ook met een tikkeltje nostalgie.

inParkStad Advertentie

“Ik zie mezelf niet als verzamelaar van platen maar van goede muziek. Dat maakt het wel zo spannend om erachter te komen wat je goed vindt of niet. Belangrijk is dat je ontvankelijk en nieuwsgierig blijft, ook naar nieuwe muziek. De laatste tijd luister ik veel naar rap, de jazzmuziek van onze tijd. Bovendien hoor ik daar dingen in die muzikaal en tekstueel afwijken van veel van de gewone popmuziek van nu. Ik mis dat wel eens: gekte, afwijken van het gangbare, muziek met karakter. Het is allemaal zo braaf tegenwoordig. Nee, Adèle zul je hier niet aantreffen.

Harry Prenger

Eigenlijk is er geen sprake meer van een vinylhype. De plaat is weer helemaal door alles en iedereen geaccepteerd als volwaardige geluidsdrager. Ik begrijp alleen niet waarom iedereen het maar over vinyl heeft. Vroeger heette dit gewoon lp. Met vroeger bedoel ik trouwens de jaren zeventig. Ik mis dat wel eens, dat je als jochie de platenzaak moest in lopen om erachter te komen welke nieuwe lp’s er waren verschenen. “Is die nieuwe lp van Supertramp nog niet uit Rob”? “Die komt pas volgende week Harry.” Enkele maanden geleden bezocht ik na jaren weer eens de Platenbeurs van Utrecht, een van de

“Ik zie mezelf niet als verzamelaar van platen maar van goede muziek.”
grootste ter wereld. Het was er drukker dan ik ooit eerder had meegemaakt, om gék van te worden. Het was bij mijn weten ook de eerste keer dat een platenbeurs later die dag in een nieuwsbericht werd genoemd als oorzaak van verkeersdrukte rond de stad.

Tot nog niet zo heel lang geleden werden platen gekocht door morsige mannen met een linnen schoudertasje en een buikje. Heel goed dat je door de toenemende interesse voor platen, meiden van een jaar of 16 weer lp’s ziet kopen. Wanneer ik ze in de lokale platenzaak tegen kom kost het me wel eens moeite me niet met de aankoop te bemoeien. Waarom heb je die Ed Sheeran in je handen en koop je niet die lp van Pink Floyd die waarschijnlijk je leven zal veranderen? Maar ik denk ook meteen: laat ze, die meiden zitten helemaal niet te wachten op muziekadvies van een man van 54.

Ik weet niet beter of ik koop muziek op lp, al vanaf halverwege de jaren zeventig. Ik denk dat wanneer je op vroege leeftijd emotioneel geraakt word door muziek je dit gevoel de rest van je leven blijft opzoeken. Ik probeer altijd voor ogen te houden dat het om de muziek gaat en dat ik niet toegeef aan vinyldwangdrang, al heb ik met enige regelmaat mijn zwakke momenten: dat ik een plaat koop om de hoes of persing, of een re-issue vanwege de verbeterde geluidskwaliteit. Voor je het weet zit je opgescheept met duizenden platen en weet je niet eens meer wat je in de kast hebt staan. Dit moeten we koste wat kost zien te voorkomen mensen.Harry Prenger

“Als je heel goed kijkt zie je in vinyl de muziek in de groeven zitten, kijk je naar een cd dan zie je alleen jezelf.”
Naast het luisteren naar muziek wordt er ook veel gepraat met andere muziekmensen, meestal in een lokale platenzaak als Gong. Dat leidt wel eens tot discussies. Ik heb namelijk nogal eens de neiging het altijd beter te weten en mijn favoriete artiesten tot op het bot te verdedigen. Gelukkig kan ik het steeds beter loslaten en relativeren. Schrijven over muziek is ook een aparte bezigheid. Jaren heb ik meegewerkt aan OOR’s Popencyclopedie, o.a. het hoofdstuk Avantgarde ingebracht en geschreven voor Opscene, Heaven en Platenblad. Sinds 2010 ben ik hoofdredacteur van cultuurblog ZwartGoud, schrijf ik voor Vinyl50 en The Post Online. Mensen vragen me wel eens: waarom lp’s en geen cd’s? Als je heel goed kijkt zie je in vinyl de muziek in de groeven zitten, kijk je naar een cd dan zie je alleen jezelf.

Tekst: Harry Prenger / Fotografie: Robert Nijboer

2 reacties op “Harry Prenger wil graag afwijken van het gangbare”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.