Als je me echt zou kennen!

In Mensen, Verhalen door Robert Nijboer2 Reacties

Als je me echt zou kennen - Patrick Leclaire

Woensdag 16 maart is het zo ver. Dan zendt RTL4 om 21.30 uur weer ‘Als je me echt zou kennen‘ uit. Dit keer de aflevering over medewerkers van het Zuyderland ziekenhuis (voorheen Atrium) te Heerlen. Ik sprak Patrick Leclaire (dialyse-verpleegkundige) over zijn ervaringen op deze dag.

inParkStad Advertentie

Op naar Amsterdam

Op 1 december vertrekt de bus al om 07.00 uur vanuit Heerlen. De 39 medewerkers van het Zuyderland MC gaan gezamenlijk op weg naar Amsterdam. Het voelt op dat moment nog vooral als een schoolreisje. Vrolijk babbelend legt het gezelschap de weg af richting Randstad, inclusief bijbehorende files. Bij aankomst verdwijnt het schoolreisjegevoel op slag. Daar staan direct drie camera’s klaar die alles vastleggen voor het programma. De show is begonnen!

Angela Schijf wacht de Limburgse kandidaten geheel in stijl op met rijstevlaai. Na deze smakelijke onderbreking mag iedereen gelijk de studio in. Het is tijd voor een voorstelrondje. Een eerste kennismaking met de gesprekleiders en met elkaar (niet alle deelnemers zijn directe collega’s van elkaar). Na de voorstelronde volgt een opwarmsessie door de twee aanwezige leiders uit Amerika die de dag als begeleider richting zullen geven. Op deze manier krijgen de kandidaten enige tijd om verder aan elkaar te wennen en vooral om de aanwezige camera’s te vergeten.

Daarna volgt het voor velen meest heftige onderdeel van de dag ‘over de streep‘.

Over de streep

De leiders stellen vragen en de deelnemers antwoorden door het al dan niet over een streep te lopen. Alle deelnemers krijgen, als een soort analoge emoticons, enkele gebaren geleerd. Op deze manier kunnen ze zonder te spreken toch uiting geven aan hun gevoel. Deze geluidloze manier van antwoorden en reageren zorgt voor een speciale sfeer. Voor de deelnemers maar ook voor de kijkers van het programma.

‘Aan het einde van de dag was ik geestelijk helemaal op!’

Dan volgt de vraag wie ooit een familielid, vriend of bekende verloren is ten gevolge van oorlog. Het wordt nog stiller in de zaal. Aarzelend loopt één enkele deelnemer naar de overkant van de zaal. De massaal opgestoken handen met daaraan drie uitgestoken vingers (het gebaar voor ‘I love you‘) zorgen voor kippenvel.

Deze methode van vraag en antwoord zorgt er voor dat degenen die deelnemen gestimuleerd worden om elkaar wederzijds te respecteren en om onverschilligheid en onbegrip tegen te gaan.

Als je me echt zou kennen

Deze 41-jarige jongeman is vooral levensgenieter, sigarenroker en volbloed carnavalist. Daarnaast is hij gelukkig getrouwd met lerares Natascha en trotse vader van zijn twee zoons Tren en Joes. Sinds kort is het gezin Leclaire zelfs uitgebreid met een hond.

Een eenmalige ervaring

‘Meedoen aan als je me echt zou kennen, zou iedereen een keer moeten doen. Het was een uitermate bijzondere dag, maar ook de meest intense dag ooit. Iets wat je maar één keer kunt doen, omdat het van het grootste belang is dat je bleu en onvoorbereid aan de dag begint. Zonder dat je weet wat er gaat gebeuren en wat je kunt verwachten. Aan het einde van de dag was ik geestelijk helemaal op!’

‘Op zaterdag 20 februari hebben we met zijn allen de gemonteerde versie van het programma mogen bekijken in Heerlen, samen met presentatrice Angela Schijf, de redactie en een psychologe. Zowel Angela als ook de leiders waren allen oprecht geïnteresseerd en zorgden er telkens voor dat iedereen op zijn of haar gemak gesteld werd. De hele productie was erg goed geregeld en dit heeft er voor gezorgd dat we als groep een intense, maar onvergetelijke dag hebben beleefd.’

Welk verhaal Patrick zelf vertelt in de uitzending? Daarvoor zul je woensdag gewoon moeten kijken!

2 reacties op “Als je me echt zou kennen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.