‘Deel je verhaal’ – een avond vol inspiratie – (fotoserie & verslag)

In Cultuur, Evenementen, Mensen, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Deel je verhaal

In een kleine zaal van het Cultuurhuis in Heerlen die aanvoelt als een bruine kroeg, vond gisteren weer een ‘Deel je Verhaal‘ avond plaats. (Je zou haast hopen dat ze speciaal voor deze avond het rookverbod opheffen zodat het plaatje van ‘rokerige kroeg’ helemaal af is). Op het intieme podium passeren verschillende verhalen de revue, sommige lichtvoetig, anderen zwaar. Er is veel openheid en kwetsbaarheid, maar alle verhalen worden verteld vanuit positiviteit en kracht.

inParkStad Advertentie

Het platform ‘Deel je Verhaal’

voor het uitwisselen van verhalen

Deel je Verhaal is inmiddels begonnen aan het derde jaar. De intieme vertelavonden winnen steeds meer aan populariteit en worden goed bezocht. De bezoekers weten van tevoren niet welke verhalen ze te horen gaan krijgen, maar door de diversiteit zit er voor alle aanwezigen wel iets bij dat raakt, inspireert of ontroert.

I’ll paint rainbows, all over your blues

Muzikaal hoogtepunt Lotte

Voordat de eerste spreker aan de beurt is, wordt de avond door de jonge, ontwapenende en vooral zeer muzikale Lotte Walda geopend. Met haar mooie stem en verder alleen door zichzelf op gitaar begeleid weet ze iedereen in de juiste stemming te brengen. De zaal zingt zelfs aarzelend mee als Lotte ‘Mercedes Benz’ van Janis Joplin inzet. Het voelt alsof een van de hoogtepunten van de avond aan het begin al plaatsvindt. En zoals spreekstalmeester Sjon aangeeft: “Als Lotte later wereldberoemd is, kunnen we allemaal zeggen dat wij er al bij waren toen ze nog gewoon in Heerlen op een klein podiumpje stond!”

Verhalen

Na de fijne muziek van Lotte komen de sprekers één voor één voorbij, startend met de enige man van deze avond die vertelt over zijn verre reizen, de drang en noodzaak ervan. Daarna worden we door het verder alleen nog maar uit dames bestaande sprekerskorps meegenomen langs een doof kikkertje dat prima voor zichzelf kan zorgen, een ongeneeslijke zieke Dyllis Hoen die tot nu toe de gestelde diagnose een lange neus geeft en een dame zonder haar die helemaal niet ongeneeslijk ziek is en wel vaart bij het NIVEA* principe. Vervolgens het krachtige verhaal van Marina Schrijvers die onlangs de vele tegenslagen in haar leven nu voor zichzelf heeft gekozen. Na de pauze volgt Tiny Kitzen met een sterk verhaal over familiebanden en hoe je in je leven ongewild toch op hetzelfde pad terecht kunt komen als je ouders en de avond wordt afgesloten door Nicole Pol, een enthousiaste dame die graag haar kop verliest; als ze maar boven het maaiveld leert uitsteken. Het valt op dat iedere spreker, hoe divers ook de verhalen, op zoek blijkt te zijn of op zoek is geweest; naar zichzelf of naar een manier om om te gaan met zijn of haar eigen leven. En vooral om blij te zijn met wat je hebt.

Uiteraard zijn dit slechts de zaken die ik er persoonlijk uit gehaald en onthouden heb. Het lijkt er echter op dat het mooie van deze avond is dat iedereen zijn eigen boodschap uit de verhalen haalt en ondanks de zwaarte van sommige vertellingen, iedereen iets positiever de deur uit gaat.

*Niet Invullen Voor Een Ander

De vrolijke noot

Gelukkig mag er tijdens de avond ook gelachen worden. Het presentatieduo Mirtel en Sjon zorgt gedurende de avond voor de nodige (onbedoelde) grappige ‘sketches’ waarbij het glaasje water dat voor de sprekers bedoeld is, als rode draad telkens terug komt. Dit houdt de avond luchtig tussen de soms heftige verhalen van de sprekers.

Deel je verhaal

De beweging ‘Deel je Verhaal’ van Mirtel Gommans en haar team geeft iedereen die daar behoefte aan heeft de kans om zijn of haar verhaal te vertellen in een intieme sfeer geschapen op het podium van het Cultuurhuis. Tijdens de heftige passages kun je in de zaal een speld horen vallen. Het uitgangspunt van de verhalen is dat er niets in je leven is waar je je voor zou moeten schamen en dat het leed dat je meemaakt niet direct betekent dat je leven niet toch heel mooi en licht kan zijn.

Het belangrijkste element is de drang van de sprekers om hun verhaal kwijt te willen en daarna los te kunnen laten. Je ziet bijna de last van hun schouders vallen.

De wens van ‘Deel je Verhaal’: “een mooie wereld door kwetsbaarheid en openheid”
Team Deel Je Verhaal hoopt dat ze samen met de sprekers en het publiek een beweging op gang zetten naar een wereld zonder schaamte en taboes. Naar een wereld met openheid en het ervaren van de kracht van kwetsbaarheid. Naar een wereld waarin alles er mag zijn, waarin we leren van elkaars ervaringen en begrip en verbinding voelen. Dus dank aan iedereen die nu al zijn bijdrage heeft geleverd. Voel je vrij om het samen mee te helpen verspreiden en anderen ook te laten ervaren hoe mooi openheid kan zijn! Want delen verbindt en verlicht.

Meedoen?

Wil jij ook je verhaal delen of de verhalen van anderen bekijken? Bezoek dan de website www.deeljeverhaal.nl

OogopHeerlen is een dagelijks feelgood fotoblog. Elke dag verschijnt er een foto met bijbehorend verhaal over Heerlense gebeurtenissen. Wil je geen enkel verhaal missen? Like dan de OogopHeerlen Facebookpagina. Heb je zelf een bijzondere verzameling of heb je een tip voor een leuk verhaal, mail dan naar: info@oogopheerlen.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.