Zeeuw van de Eeuw nu ook Heerlense Held

In Heerlense Helden, Verhalen door Jos Widdershoven2 Reacties

Arjan Huneman - Heerlense Held

‘Has te ing nui tesj?’ De bezoeker die zojuist café Pelt binnenstapte, kijkt om, ziet een bekend gezicht en geeft zijn nieuwe tas demonstratief nog een zetje. Hij knikt vriendelijk naar de man die hem zojuist begroette en zoekt zijn plaatsje aan de bar. Het is een doodgewone dinsdagavond in januari. Ongeveer dertig mensen genieten van de Heëlesche Gemuutligheet in het café van uitbaters Frits en Kathinka Pelt. Achter de bar droogt een pezige barman schone wijnglazen. Zijn dienst zit er bijna op. Alleen de frisdrankvoorraad nog controleren en met een poetsdoek een laatste groet brengen aan zijn altaar. Hij wordt vaak bestempeld als de stille kracht van café Pelt. Dit jaar jubileert hij aan het Pancratiusplein: 11 jaar in dienst! Arjan Huneman is hét voorbeeld van Limburgse integratie. Tijd om deze Heerlense held eens nader te leren kennen.

inParkStad Advertentie

Rechterhand op veel terreinen

‘Afgelopen zondag stonden meer dan 240 uitzinnige vrouwen in de kroeg tijdens de vrowluuzitting. Een dag later moesten alle tafels en stoelen weer op de plaats staan voor de pubquiz.’ Hunemans rol gaat verder dan het serveren van bier met twee vingers schuim. Achter de schermen is hij van onschatbare waarde voor het café. ‘Frits is een geweldige organisator en uitbater, maar hij heeft twee linkerhanden als het op techniek aankomt. Arjan is zijn rechterhand, zeker wat betreft de technische aangelegenheden in het café’, zegt een stamgast over de kracht van Huneman. Of het nu gaat om het handig ophangen van de kroonluchters (ze moeten bij festiviteiten namelijk ook weer makkelijk te verwijderen zijn), of het repareren van de gootsteen; Huneman draait er zijn hand niet voor om. ‘Vlak voor Serious Request kwamen we erachter dat het bonnenhok voor buiten was verdwenen. Dat is natuurlijk enorm balen. Voor het bestellen van een nieuwe was het te laat, dus heb ik maar een nieuw hok in elkaar geknutseld. We hebben er veel profijt van gehad en het komt in de toekomst vast nog een keer van pas’, aldus Huneman.

Zeeuw die houdt van bourgondische zuiden

Huneman zag 34 jaar geleden in Zierikzee het levenslicht en groeide op in de Zeeuwse klei. ‘De horeca vond ik van jongs af aan al interessant. In Zeeland is het onmogelijk om niet in aanraking met de horeca te komen. Toch trok de situatie in Zeeland mij niet zo. De jongens die in zomer achter de bar staan, werken in de winter als schilder. Daar voelde ik niet veel voor. Tijdens mijn laatste stage op de hotelschool kwam ik terecht bij – het onlangs door brand verwoeste – Van der Valk in Heerlen. Daar werden toen net de vergaderfaciliteiten geopend en ik kreeg de kans om daarmee aan de slag te gaan. Ik woonde intern en leerde Zuid-Limburg kennen. Het voelde meteen als thuiskomen. Vijf minuten rijden en je zit in het prachtige Heuvelland. Het is een soort permanente vakantie. Daarbij komt dat ik het bourgondische leven hier erg kan waarderen. Als je in Zeeland op een doordeweekse avond in de kroeg komt is er niemand. Hier is elke dag wel iets te doen. Even een praatje maken, een spelletje spelen; het hoort er allemaal bij.’

Waardering voor het werkpaard

De werklust en het arbeidsethos dat Huneman aan de dag legt gaan niet aan iedereen onopgemerkt voorbij. Artiesten die optreden in het café kennen de toegevoegde waarde van de Zeeuw als geen ander. Demi-Sec bombardeerde hem al tot ‘Zeeuw van de eeuw’, een geuzennaam die hem toekomt. Daarnaast werd hij tijdens het Tieëkezinge door Sjtadsprins Joris I gelauwerd met de orde van de Winkbülle. ‘Dat was een mooi moment. Elf jaar in dienst maakt toch wel iets los. Het is erg dankbaar om daar de erkenning voor te krijgen. Zeker op de avond van het Tieëkezinge, een evenement waar onze trouwste gasten op afkomen en het is bijzonder om voor dat publiek de orde in ontvangst te mogen nemen’, zegt Huneman trots.

‘Het is een ontzettend loyale en betrouwbare werknemer’ – Frits Pelt over deze Heerlense held

Op naar de volgende 11 jaar

Huneman ziet zich met gemak nog een termijn van 11 jaar volmaken aan het Pancratiusplein. ‘Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin. Als ik naar de toekomst kijk, zou ik ooit nog wel eens eigen baas willen zijn. Cafébaas uiteraard. Want ik voel me goed in de horeca. Iedere dag is weer anders.’ Daar heeft hij een punt. De kippenstal van zondag mag alweer lang zijn opgeruimd, aanstaande vrijdag gaan de voetjes weer van de vloer voor een avond Remember Femina. Maar dat is niet voordat donderdag nog een koffietafel is geweest… Zondag komen de mansluu samen voor hun zitting maar tussendoor willen de papa’s en mama’s met kinderwagens nog even aan een tafeltje zitten om de etalagebenen rust te gunnen. En wie versleept in de tussentijd al die stoelen en tafels? Juist. En dan moet carnaval nog beginnen. Wat een held!

Over de schrijver

Jos Widdershoven

is geboren en getogen in het Parkstadse Landgraaf. Na de middelbare school vertrok hij uit Parkstad richting Nijmegen 'uitsluitend om te studeren'. Vijftien jaar later keerde hij terug naar zijn roots. Inclusief vrouw en twee dochters. Jos is tekstschrijver en redacteur bij JW Communicatie.

2 reacties op “Zeeuw van de Eeuw nu ook Heerlense Held”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.