De zilveren ezel en de (zoek)togh naar informatie

In Cultuur, Verhalen door Robert Nijboer2 Reacties

Wie weet meer?

Morgen vertrekt de Blauw Sjuut voor de traditionele Togh. Ieder jaar in de week voor carnaval trekt Heerlens bekendste ‘boot’ langs diverse plekken om het Carnaval aan te kondigen. Dit jaar gebeurt dit al voor de 66e keer.

inParkStad Advertentie

Vertrek Togh 2016

De Blauw Sjuut vertrekt morgenvroeg om 11.15 uur vanaf het gemeentehuis in Heerlen. De schuit trekt dan via Belgiƫ en Duitsland rond om op vrijdag 5 februari om 21.30 uur weer in Heerlen aan te meren op het Pancratiusplein. (Voor de hele rondvaart, zie: Togh 2016).

De mysterieuze orde

Op de foto die bij dit item hoort is een orde te zien die mijn vader ooit kreeg van de bemanning van de Blauw Sjuut. Mijn vader is lange tijd werkzaam geweest bij Loven Trucks, waar de Blauw Sjuut destijds menig jaar onderdak had en de werknemers van Loven meehielpen om de Blauw Sjuut ieder jaar weer op te bouwen. Toentertijd was er nog geen vaste wagen die als Blauw Sjuut dienst deed en zodoende moest er ieder jaar een wagen geregeld worden om als carnavalswagen opgesmukt te worden voor de Togh en de Heerlense optocht. Jaren later werd er door de firma Loven een wagen geschonken en sindsdien is de Blauw Sjuut als vaste wagen hierop gebouwd. In de tijd dat mijn vader bij Loven werkte was de bemanning van de schuit op een dag hun sleutel kwijt van de kast waarin alle ordes bewaard werden. Het slot bestond uit gehard staal en kon daardoor niet eenvoudig opengezaagd worden. Mijn vader werd erbij gehaald om de flex ter hand te nemen en de kast te openen. Als dank kreeg hij de zilveren ezel die hij tot op de dag van vandaag bewaard heeft en deze week aan mij heeft geschonken.

Meer informatie

Aangezien hij verder niets kon vertellen over wat deze orde of medaille precies inhield, ben ik op zoek naar iemand die meer informatie heeft. Mijn vader ontving deze orde zo’n 40-45 jaar geleden. Weet jij meer over deze zilveren ezel, laat het dan via een reactie weten of stuur een mail aan: info@oogopheerlen.nl

OogopHeerlen is een dagelijks feelgood fotoblog. Elke dag verschijnt er een foto met bijbehorend verhaal over Heerlense gebeurtenissen. Wil je geen enkel verhaal missen? Like dan de OogopHeerlen Facebookpagina. Heb je zelf een leuk verhaal of heb je een tip voor de redactie, mail dan naar: info@oogopheerlen.nl.

2 reacties op “De zilveren ezel en de (zoek)togh naar informatie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.