Stadsdichter Michelle Bracke trapt Poëzieweek af

In Cultuur, Mensen, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Heerlens stadsdichter - Michelle Bracke

Het is de laatste donderdag van januari. Dit betekent dat het Gedichtendag is en tevens aftrap van de poëzieweek. Voor OogopHeerlen tijd om eens nader kennis te maken met Heerlens stadsdichter, Michelle Bracke. Zij is voor de jaren 2015 en 2016 door de gemeente verkozen en zal zich inzetten om poëzie in Heerlen zo goed en zo veel mogelijk voor het voetlicht te brengen. Het stadsdichterschap geeft haar daarnaast de kans om meer mensen kennis te laten maken met haar poëzie. Michelle is een rustige dame, zelfbewust. Ze denkt eerst na voor ze wat zegt en heeft het hart niet op de tong liggen. Goede eigenschappen voor een dichter.In de tijd dat Michelle stadsdichter is zal ze per jaar minimaal 10 gedichten maken. Voor het blog heb ik haar gevraagd of ze zin had om maandelijks een gedicht van haar te plaatsen en hier wilde ze zeer graag aan meewerken. Vandaag haar eerste gedicht als aftrap voor de Poëzieweek:

inParkStad Advertentie

 

….

ontschamen

het plafond brokkelt

al jaren

weldra is daar de lucht
hoger dan m’n lome leven
ik vind er iets weidser
gewichtiger dan hier, luidkeels

slaat een poort open, daarachter
roept nieuw leven als hongerige kuikens
een decor vouwt uit waarin ik klop
waarin ik ontschamen kan

maar geamputeerd klink ik niettemin
er groeit een stad in mijn onderbuik
een betonnen foetus die mijn stem gebruikt
mij laat bazelen met grauw verstand

weet dat het mij bedwingt en op momenten verrijkt
maar neem het nooit als de spil van mijn wording
(ik zou het wegwuiven als amateurpsychologie

ik zou je zeggen dat de foetus op mijn order zwijgt)

ontschaam me liever, schud af
het slijk dat mij bevuilt

mag ik meer zijn dan een klomp klei
meer dan het toeval van wie
of wat mij heeft gekneed
(en opmerkelijker ook
graag opmerkelijker dan dat)

Michelle Bracke

Michelle Bracke (Heerlen, 1983) is afgestudeerd aan de Universiteit van Maastricht, in de Kunst- en Cultuurwetenschappen. Ze woont en werkt in Heerlen, publiceert regelmatig en staat vaak op podia om haar teksten voor te dragen. Ze schrijft poëzie vanuit de drang om ‘iets’ om te zetten in taal, ongeveer zoals de muzikant ‘iets’ met een instrument probeert te ontvouwen.

Meer over Michelle

Facebook

Dichtbundel stadsgedichten

Aan het einde van dit jaar wil Michelle de gedichten die ze als stadsdichter heeft gemaakt uitbrengen in een dichtbundel. Houd voor verkrijgbaarheid haar Facebookpagina in de gaten!

OogopHeerlen is een dagelijks feelgood fotoblog. Iedere dag een foto met bijbehorend verhaal over zaken die in Heerlen spelen. Wil je geen van de verhalen missen, ‘like’ dan de OogopHeerlen facebookpagina. Heb je zelf een leuk verhaal of iets anders dat je kwijt wilt, stuur dan een mail aan: info@oogopheelren.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.