7 tips om van ‘Blue Monday’ een ‘Happy Monday’ te maken

In Mensen, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Blue Monday 2016

Vandaag is het ‘Blue Monday’. Dit wordt gezien als de meest deprimerende dag van het jaar. Goede voornemens brokkelen af, de kerstvakantie is net achter de rug en iedereen gaat weer zijn gangetje. De zin in de lente neemt toe en voelt tegelijkertijd nog ver weg. Het goede nieuws is dat er iets aan te doen is. Bijvoorbeeld:  

inParkStad Advertentie
  • Neem een minivakantie onder de zonnebank. Voel de warmte op je lichaam, doe je ogen dicht (sowieso een must onder een zonnebank) en verbeeld je dat je aan een zonnig strand ligt. (SunCare Zonnestudio Heerlen)
  • Bekijk het filmpje ‘Ik heb een heel zwaar leven’ van Brigitte Kaandorp. Lekker relativerend en je bent zo weer opgebeurd door die malligheid van haar. https://www.youtube.com/watch?v=JLNvBvJ-F00
  • Eet chocolade. Zo fijn waar pure chocolade allemaal goed voor is. In je hersenen maakt het bijvoorbeeld extra endorfine aan en dat werkt stressverlagend. Ook stimuleert het eten van chocolade de aanmaak van serotonine, een natuurlijk antidepressivum. Dus verwen jezelf maar eens flink met chocolade.
  • Ga de natuur in. De natuur heeft een ontspannende werking en helpt tegen stress en de kleur groen is kalmerend en geeft rust.
  • Maak iemand anders blij. Geven is het nieuwe nemen en dat is niet voor niks zo. Het geeft je een goed gevoel om iemand anders blij te maken. Dus zet die somberte opzij en pak de telefoon, koop dat kadootje, doe iets liefs, geef een compliment, zorg voor iemand en maak iemand blij. Of zoals Loesje zegt: Zorgen moet je doen, niet maken. 
  • Draai feel good muziek. Muziek kan je in de stemming brengen en je ook uit een vervelende stemming halen. Dat is het mooie van muziek. Dus zet muziek op waar jij blij van wordt en maak er bij voorkeur een dansje bij. Letterlijk in beweging komen help ook tegen somberte. Dr. Blue Sky van ELO wordt wel genoemd als het meest opbeurende nummer. Of dat zo is moet je zelf maar ervaren, de clip en muziek sluiten wel grappig aan bij deze Blue Monday. https://www.youtube.com/watch?v=DhFy4qZ0ah8 Heb jij een ander nummer dat jou opbeurt. Laat he tachter in een reactie en breng zo anderen op een idee!
  • Maak lijstjes. Dan bedoel ik niet een to do lijst want die maken we al genoeg. Hoewel het wel weer helpt om je kop leeg te maken en dat het een fijn gevoel geeft om af te vinken en de lijst korter te zien worden. Wat hier vooral de tip is om een lijst met kleine dingen te maken die je de afgelopen tijd WEL voor elkaar kreeg, blij van werd, stappen in zette, volhield, initiatief toe nam etc. Veel plezier ermee.

Blue Monday – de serieuze kant

Nu is Blue Monday een beetje een dolletje en dat is depressief zijn natuurlijk niet. Een op de vijf mensen krijgt in zijn of haar leven serieus te maken met depressieve gevoelens en kunnen daar heftig onder lijden. Niet zelden is het nog een taboe en vragen mensen niet om hulp. Daarom is het goed dat dit jaar op Blue Monday door de geestelijke gezondheidszorg extra aandacht gevraagd wordt voor depressie. Praat erover, bijvoorbeeld met je huisarts of iemand die jij vertrouwt. Dat is een begin.

Lokaal verbinden door lokaal verbeelden is waar Oog op Heerlen voor staat. Je kunt gebeurtenissen in Heerlen dagelijks volgen via onze site, via Twitter of door onze Facebookpagina te liken.

Deel naar hartenlust dit berichten van Oog op Heerlen. Wil je een foto ergens voor gebruiken? Neem dan contact met mij op via info@oogopheerlen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.